Valaki ránk akarja kenni, és nem a Fidesz

2013.10.21. 10:14 Módosítva: 2013.10.21. 11:43
A bajai választási csalást leleplező videót leleplezték: kamu. A Blikk azt írja, a csalásról videót forgató csalók egyike vallomást tett a rendőrségen. Mármint most. Korábban ugyanis a videó több szereplője tett már vallomást a rendőrségen, különböző ügyekben. Mert akad köztük egy-két bűnöző is. Mindenesetre a videó egyik készítője most azt mondja, az MSZP bízta meg. Viszont közben kiderült, hogy ő egy másik párt, Gyurcsány Ferenc DK-jának a tagja. Tudja követni? Nem baj, ha nem, úgyis mindenki hazudik, és valószínűleg ez az egész nem is a politikáról szól.

Úgy tűnik, valakik most ránk akarják kenni, és ez szerintem nem a Fidesz. Ha bárki belekeveredett az ellenzéki oldalon, az teljesen rosszul mérte fel a cselekedetei következményeit. Ilyen eszközökkel nem lehet és szabad élni. Konkrétan egy barom volt, akárki is gondolta, hogy ez egy jó ötlet, ezzel ráadásul elveszi a morális előnyünket is az ügyben. Ez egy magas labda a Fidesznek, és Orbán ki is fogja használni. Bár ettől még csaltak, mert fizettek a szavazatokért.

– ezt válaszolta egy név nélkül nyilatkozó vezető szocialista politikus, amikor a bajai kamuvideóról kérdeztem. Most már mindenki ténykét kezeli, hogy a hvg.hu-n közölt bajai szavazatvásárlós videó megrendezett, manipulált felvétel, a Blikk pedig azt írta, hogy a videó egyik készítője MSZP-s megrendelésről beszélt a rendőrségnek. A szocialista megrendelő állítólag egy olyan „oktatófilmet″ kért, ami azt mutatja meg, hogy a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat. Elég hülye történet, de hát valamit ki kellett találni.

A Blikk egy K. G. monogramú férfi vallomására hivatkozik, aki a lap szerint a solti roma kisebbségi önkormányzat képviselője. Egy kis Google-keresés után kiderül, Solton valóban akad egy roma önkormányzati képviselő, akinek tényleg ezekkel a betűkkel kezdődik a neve. Kőrös Gusztáv Tibornak hívják. És most jön a csavar: nem, nem az MSZP-hez van köze, hanem egy, a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közölt júniusi beszámoló szerint Gyurcsány Ferenc pártjában politizál, a Pest megyei 3. választókerület elnökségi tagja, a nyári árvíz idején is a DK tagjaival és szimpatizánsaival együtt vett részt a védekezési munkákban Vácon. A roma politikus személyes Facebook-oldalán is a „Demokratikus Koalíció″ szerepel a politikai nézetek-mezőben, csak hogy senkinek ne legyen kétsége. 

Most már kezdem érteni én is

Az MSZP-s vezető, akit megkérdeztem, kifejezetten furcsának találta, hogy a DK a videóbotrányban miért nem állt ki hangosabban: 

Nem értettem, Gyurcsányék miért ilyen csendesek ebben az ügyben, amikor máskor rögtön rohantak megmenteni a demokráciát. Most már kezdem érteni én is.

Érdekes, hogy Gyurcsány Ferenc pénteken egyébként nem is elsősorban a Fideszt, hanem az MSZP-t támadta, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy önálló tényállássá tennék a tiltott párt- és kampánytámogatás elfogadását és nyújtását. Ez a javaslat korábbi kijelentésének egyenes folytatása, miszerint az MSZP-hez annak idején „sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk″. De ez itt most mellékszál.

Ebből ugyanis még egyáltalán nem következik, hogy egy ilyen videót esetleg központilag rendeltek volna meg. Direkt azért, hogy a szocikat üssék. Azokat a szocikat, akiket pont azért ütnek, hogy később mégis össze tudjanak fogni velük. De ez megint mellékszál. A lényeg, hogy ez a történet nem úgy fest, mintha az országos politikáról szólna, és a kormány-ellenzék, ellenzék-ellenzék csatározásoknak sok közük lenne hozzá. Legalábbis eredetileg nem volt.

100 ezer forint a DK-tól

A DK-ban persze akár tudhattak is a videóról, sőt: úgymond a piaci igényt is a DK teremtette meg a mindenféle választási csalást leleplező titkos felvételekre. A hvg.hu-n megjelent videóról Varju László, a DK pártigazgatója nyilatkozott szombaton, a felvételre hivatkozva felszólította Kovács Csabát, a bajai időközi választás fideszes győztesét, hogy ne vegye át mandátumát. Nem esett szó viszont arról a százezer forintos nyomravezetői díjról, melyet a DK nevében bő egy héttel korábban éppen Varju ajánlott fel azoknak, akik „egyértelműen dokumentálni tudnak bármilyen, a bajai időközi választás megismételt fordulójához köthető csalást″.

Pedig ez a videó pont ilyen, nem? Hát most már tudjuk, hogy nem éppen, mindenesetre annak készítői legalább százezer forintot remélhettek művükért, amikor belevágtak a forgatásba. Megkérdeztük Varju Lászlót is, mondja el, mit tud. A DK pártigazgatója röviden arról beszélt, nem tudtak a videóról, nem fizettek érte, Kőrös Gusztáv viszont tényleg DK-tag. Ám nem sokáig:

Tagja a DK-nak. Tegnap olvastam erről. Ma reggel felhívtam Kőrös Gusztávot és határozottan megkértem, lépjen ki a pártból.

És hogy járt-e Kőrösnek a százezer forint?

Senki nem jelentkezett a százezer forintos nyomravezetői díjért és mi sem kerestük meg. A videóról korábban nem tudtunk, nem jutott el hozzánk.

300 ezer forint a HírTV-től

Persze a DK fővárosi sajtótájékoztatón bejelentett százezres ajánlata sem jutott el eleve a lakosság úgy 99%-ához, ám ha valaki olyan szerencsés, hogy maga is DK-tisztviselő és kap mindenféle hírleveleket, hallania kellett róla. Mivel pedig a felvétel készítői most már egyenesen háromszázezret kérnek a HírTV-től azért, hogy meséljenek egy s mást, elég valószínűnek tűnik az, hogy eredeti céljuk sem a politikai manipuláció, hanem sokkal inkább a pénzszerzés lehetett. A botrányt kirobbantó videó készítőinek és szereplőinek előéletét ismerve így sokkal életszerűbb és banálisabb magyarázat az, hogy ők egyszerűen csak meg akarták tömni a zsebüket.

A Demokratikus Koalíció egyébként ma tíz órától elnökségi ülést tart, ahol kitárgyalják a videóbotrányt. Az Együtt-PM-től Szigetvári Viktort is megkerestük, na nem mintha arra számítottunk volna, hogy ők tudtak a felvételről (korábban más E14-es forrásokból is az jutott el hozzánk, hogy nem), de legalább elmondta, hogy tényleg nem, és amúgy sem ezzel az üggyel foglalkozott.

Nem késő a pestieket lehúzni

A felvétel megrendezettségének számtalan megmosolyogtató jele a suta párbeszédektől a saját házába vendégként beállító táskás emberig arra utal, a videó kiötlői mindenfajta valódi hozzáértés, na és persze egy profi kampánystáb iránymutatása nélkül vágtak bele a kamerázásba, úgyhogy kampánygurukat itt hiába is kérdezgetünk. Aztán a videó saját életre kelt, és valahogy eljutott a nyilvánossághoz.

A politikusok pedig, akik akármelyik pártból megnézték – elég valószínűtlen, hogy ilyenek ne lettek volna, sőt az is, hogy a készítők nem kerestek meg legalább két pártot –, túlságosan nem lehettek elragadtatva attól, hogy ezek a romák hülyének nézik őket. Így nem kötöttek üzletet. Aztán valaki mégis ráharapott a videóra, de addigra már vagy öt napnak kellett eltelnie a megismételt bajai választás után, hogy a felvétel a közönség elé kerülhessen. Meg persze valakinek a sugalmazására K. G. elkezdte a szocialistákat is belekeverni az ügybe. Meg úgy mellesleg a teljes fideszes sajtó rászállt a témára, és most ők szállítják az új információk többségét.

De a pestieket még ezek után sem késő jól lehúzni: ha nem is az öltönyös politikusokat, legalább az újságírókat. Gyorsan pénzre lehet váltani az exkluzív nyilatkozatokat, csak ki kell találni hozzá egy jó kis történetet, vagy elő kell adni a megrendelőét. Olyat, ami egy fokkal izgalmasabb annál, mint hogy pár piti bűnöző és a helyi góré amatőr színészkedéssel akart hasznot húzni a bajai választás körüli országos hisztériából. Mi ugyan ki nem adnánk háromszázezret ennek a remek sztorinak a folytatásáért, de reméljük, valaki megteszi.

Elég rosszul jött az időzítés az MSZP-nek

A felvétel kiszivárogtatásának időzítése eltereli a figyelmet a szocialisták hétvégi kongresszusáról, már csak ezért sem valószínű, hogy a Blikk verziója megállná a helyét. Az MSZP szombaton tartott kongresszust, ahol a küldöttek elfogadták a 2014-es parlamenti választások országos listáját, valamint a párt EP-listáját. Mesterházy Attila programot hirdetett és arról beszélt, a 2014-es választás valójában egy Orbán Viktor személyéről szóló népszavazás lesz. Pénteken, a videó megjelenésének napján a szocialisták a másnapi kongresszusra való készülődéssel voltak elfoglalva. A felvétel kikerülése után ráadásul Mesterházy és Jávor Benedek rögtön közös sajtótájékoztatót tartottak, hiszen valamit gyorsan reagálniuk kellett, mert a felvételen ők is, mint oly sokan, azt látták, amit látni szerettek volna.