Háromszázezres bírság a pécsi orvosnak

2013.10.30. 18:36

Háromszázezer forint pénzbüntetéssel sújtott egy belgyógyászt a Pécsi Törvényszék szerdán jogerősen abban a büntetőperben, amely egy vakbélműtéten átesett fiatal halála miatt indult. 

A húszéves fiatalember hasi görcsökre, hányásra, hasmenésre panaszkodva 2010. július 19-én ment be a Pécsi Tudományegyetem sürgősségi klinikájának ambulanciájára, ahol vérvétel után gyulladást diagnosztizáltak. Azzal bocsátották el, hogy a tünetei gyomorbélhurutra utalnak, ezért diétázzon, de másnap jelentkezzen a háziorvosánál, és menjen el újabb vérvételre is. A beteg ennek nem tett eleget, erősödő fájdalmai miatt azonban július 22-én visszatért az intézménybe. Ott kétszer is megoperálták, de belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe.

Az ambulancián ügyelő rezidenst és belgyógyász szakorvost első-és másodfokon is bűnösnek találták halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben, a beteget megoperáló sebész főorvost azonban bűncselekmény hiányában felmentették. A törvényszék annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a belgyógyász esetében pénzbüntetést szabott ki a három év próbára bocsátás helyett.

Az indoklás szerint az elmarasztalt orvosok nem végezték el az összes kötelező vizsgálatot. Mivel a beteget a belgyógyász nem is látta, szakorvosi ellátás nélkül ment haza, holott szükség lett volna sebészeti konzílium összehívására, a beteg felvételére és megfigyelésére is. Ez növelte volna az életben maradásának, gyógyulásának esélyét.

Amikor a fiatalember később a sebész főorvoshoz és a műtétet szakszerűen végző csapatához került, a testében már olyan előrehaladott gyulladásos folyamatok voltak, amelyek miatt tulajdonképpen menthetetlenné vált. Vagyis a sebész tevékenysége és a fiatalember halála között nem volt ok-okozati összefüggés.

A büntetés kiszabásánál nyomatékos enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a beteg nem követte az orvosi előírásokat, magatartásának jelentős szerepe volt a halálában.