Nem lesz gyorsabb a váci vasút

2013.10.30. 17:32

Sajtótájékoztatón jelentette be a MÁV a váci vasútvonalon november 4-től bevezetni kívánt menetrend-módosításokat. A „vágányzári menetrend”-nek elkeresztelt változtatásokra névleg a felújítások miatt van szükség, de még a MÁV is elismeri, hogy a biztosítóberendezések meghibásodásával, kábelszakadásokkal fűszerezett káosz már túlment egy határon.

Kormányos László, a MÁV-START Zrt. marketing- és fejlesztési vezetőjének tájékoztatásából kiderült, ha gyorsabb nem is, de „az eddiginél kiszámíthatóbb” lesz az új menetrenddel a közlekedés. A MÁV ígérete szerint vonatok november 4-től jellemzően 5-10 perccel korábban indulnak mindkét vonalon, a Budapest-Szob közötti vonatok menetideje 8-10 perccel, a Budapest-Göd közöttieké pedig 1-3 perccel hosszabb lesz. Az átszervezések miatt egy Szobról Vác felé induló reggeli vonat kikerült a menetrendből, helyette pótlóbusz közlekedik.

A módosított menetrend november 22-ig lesz érvényben, eddig tart a Vác és Göd közötti vágányzár, a menetrend későbbi alakulásáról majd később döntenek. Az utasokat egy 20 ezer példányban elkészült kiadványban tájékoztatják a változásokról.

Folyton késik a vonat, inkább elköltözöm

Vólentné Sárvári Piroska, a MÁV Zrt. üzemeltetési igazgatója azerint az autóbuszokra való átállás nem jöhetett szóba, mivel a 30 ezer utas szállítása napi 500 pótló buszt venne igénybe, és ez a tömeg – különösen reggelente – teljesen eltömítené a 2-es utat. Vólentné azt is elmondta, hogy az átépítés alatti zavarhelyzetek kezelésére a biztosítóberendezést kezelő szakemberek folyamatosan készenlétben állnak

A 63 kilométeres Budapest-Vác-Szob és a 49 kilométeres Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalakat összesen 14,8 milliárd forintból korszerűsítik – az összeg 85 százalékát az EU adja –, az átépítés a tervek szerint 2015 májusban fejeződik be.

A sajtótájékoztatón Kopeczky Lajos, Erdőkertes alpolgármestere azt állította, hogy veresegyházi szakaszon az erősebb, „Flirt” típusú vonatok beállításával javult a korábbi "botrányos" helyzet, már csak 5-10 percet késnek a vonatok.