Nincs minden rendben a szociális temetéssel

2013.10.30. 07:04

Megkezdte a vizsgálatot a szociális temetésről szóló jogszabály ügyében az alapvető jogok biztosa, aki a Magyar Nemzetnek beszélt arról is, hogy a korrupcióellenes közérdekű bejelentések elemzésére új főosztályt állítanak fel.

Székely László a lapnak adott interjúban elmondta: a hivatalba lépése óta eltelt idő alatt azt tapasztalta, hogy a panaszok többsége segélykiáltás, amely a legmélyebb nyomorból jut el hozzájuk, a beadványok az élet minden területét, részletét érintik a bölcsőtől a koporsóig.

A szociális temetésről szóló jogszabály elemzése folyamatban van, néhány héten belül befejeződik - közölte a biztos, hozzátéve: egyelőre annyit mondhat el, hogy a hozzájuk küldött jelzés nem alaptalan. "Látok bizonyos aggályokat, de konkrét véleményt még nem fogalmaznék meg" - mondta.

Kiástuk az Index sírját

A szociális temetkezés lényege, hogy az állam csak akkor vállalja át a temetés költségeit, ha az elhunyt hozzátartozója is kiveszi a részét a munkából: átöltözteti a halottat, a temetőben a koporsóban odaviszi a sírhoz, amit előtte megásott, leengedi a koporsót, végül pedig betemeti azt.

Másról is kérdezték a biztost

A biztos beszélt arról is, hogy a korrupcióellenes közérdekű bejelentések elemzésére új főosztályt állítanak fel, amelynek munkatársai nemzetbiztonsági átvilágítás után kezdhetik meg tevékenységüket. Ez a kockázati tényezők csökkentése érdekében szükséges.

A hivatalnak 2015-től lesz egy további új jogköre is: ellenőriznie kell, hogyan érvényesül a kínzás, a megalázó és embertelen bánásmód tilalma. Ez azt jelenti, hogy minden olyan helyre elmennek, ahol emberek zárt körülmények között, felügyelet alatt élik az életüket. Vizsgálódni fognak egyebek mellett a börtönökben, a rendőrségi fogdákban, a bentlakásos és a javító-nevelő intézetekben, az elmemegfigyelőkben, a menekülttáborokban, az ápoló-gondozó otthonokban, és ellenőrzik az idegenrendészeti őrizet működését is.