Tizenhat évet kapott az anyagyilkos

MTI/Index
2013.10.31. 17:49

Tizenhat éves fegyházbüntetést kapott nem jogerősen a szombathelyi törvényszéken az a celldömölki férfi, aki idén januárban legalább tíz késszúrással megölte az anyját. A 43 éves, büntetett előéletű vádlott – aki fellebbezett – elismerte, hogy bűnös, de állítása szerint nem emlékszik arra, hogyan ölte meg az asszonyt.

Január 18-án a kocsmából hazafelé keveredett a férfi szóváltásba 63 éves édesanyjával. Szó szót követett, felkapott egy konyhakést és többször az asszony mellkasa felé szúrt. A nő sikoltozva menekülni kezdett, de a fia többször mellkason és hátba szúrta.

Egy szomszéd meghallotta az anya segélykiáltásait, látta, amint az asszony a bejárati lépcső alján összegörnyedve védekezni próbált, miközben a vádlott a kést két kézre fogva többször is lesújtott a guggoló nőre.

A szemtanú rákiáltott a férfira, aki erre eldobta a kést, majd elment a törzshelyének számító borozóba, a rendőrség itt is fogta el. Az utolsó szúrást követően az asszony összeesett, és pár percen belül belehalt sérüléseibe, a szakértő szerint azonnali orvosi ellátás esetén sem lehetett volna megmenteni az életét.

A per során a védelem azzal érvelt, hogy a férfi erős felindulásban követte el a tettét, a vádlott pedig azt hozta fel mentségére, hogy erősen ittas volt, amikor édesanyjával összeszólalkozott. Az ítélet kimondta, hogy utóbbi nem enyhítő, hanem súlyosbító körülmény. A bíróság az erős felindultságot sem látta bizonyítottnak

A tanúvallomásokból kiderült, hogy a férfi részeges volt, agresszívan bánt családtagjaival, felesége is emiatt vált el tőle. Édesanyját is többször bántalmazta, bevallotta, hogy több esetben a karjánál megragadta és kidobta őt abból a házból, amelyben közösen éltek. Az anya rosszalta fia iszákosságát, ezen sokat veszekedtek, a helyzet súlyosbodott azóta, hogy a vádlott elveszítette az állását. Anyagi gondjaik voltak, a férfi rendszeresen pénzt kért édesanyjától és az adósságait is az asszony nyugdíjából fizette ki.

A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ítélték el, a minősítést a sok késszúrás támasztja alá az ítélet szerint, és az, hogy a férfi közeli rokonát ölte meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport