Petrétei: Fogalmam sem volt, mit kell tenni

2013.11.05. 11:45

Petrétei Józsefnek igazságügyi és rendészeti miniszterként fogalma sem volt arról, mit kell tenni a Szabadság téri téveszékház 2006. szeptemberi ostromának óráiban. Ez derült ki a volt miniszter tanúvallomásából, amit a rendőri vezetők elleni büntetőper keddi tárgyalásán tett a Fővárosi Törvényszéken.

A Gyurcsány-kormány egykori tárcavezetője úgy fogalmazott: sokkolták az események, nem véletlenül ajánlotta fel másnap a lemondását.

A másfél hónapja kezdődött büntetőperben Bene László nyugalmazott rendőr altábornagyot, volt országos főkapitányt, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti főkapitányt és tucatnyi társukat a 2006. őszi fővárosi eseményekkel összefüggő mulasztásokkal vádolja az ügyészség.

Petrétei József tanúvallomása várhatóan egész nap tart. Az elsőfokú ítéletre legalább egy évet kell várni.

Az első tárgyalási nap több szempontból is szokatlan volt. Tüntetők várták a vádlottakat, a hallgatóság soraiban feltűnt Gyurcsány Ferenc, a reggel kilencre kiírt kezdés majdnem egy órát csúszott, a vádirat pedig annyira hosszú volt, hogy a teljes napot kitöltötte. Hosszú lesz maga a per is: száz tárgyalási napot tűztek ki, és lehet, hogy 2015-ig kell várni arra, hogy kiderüljön: mit érdemel a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szerint Bene László, Gergényi Péter és a többi vádlott.

Két nappal később a legismertebb vádlottak meghallgatásával folytatódott a per, de se Bene László, se Gergényi Péter, se Dobozi József nem akart vallomást tenni. Mindannyian ártatlannak tartják magukat. Az ötödrendű vádlott hetvenoldalas vallomással készült.