Fidesz: Balogh Józsefnek nincs helye a közéletben

2013.11.06. 14:19 Módosítva: 2013.11.06. 17:43

A Fidesz morálisan elítélendőnek tartja, hogy Balogh József független országgyűlési képviselő tagja a közéletnek – közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán közölte, hogy az élettársát bántalmazó Balogh József - akit a napokban gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség, és beismerő vallomást tett - már nem tagja a Fidesznek, mert vállalhatatlan és megengedhetetlen, amit tett.

Selmeczi Gabriella elmondta: Balogh József az ominózus eset után kilépett a Fidesz-frakcióból, és „immár a pártból is kiléptettük”, tehát nem tagja a Fidesznek. Aki ilyet elkövet, annak távoznia kell a közéletből is – tette egyértelművé. Mint mondta, az erkölcsi nyomáson kívül jogi eszköze nincs a pártnak az esetleges parlamentimandátum-visszaadásra.

Balogh József az Indexnek szerdán délelőtt az Indexnek azt mondta, már rég nem tartja magát Fidesz-tagnak, de képviselői mandátumát a botrány ellenére továbbra is megtartja. A Fidesz honlapján található Alapszabály szerint a párttagság a parlamenti képviselőcsoportból való kilépéssel nem szűnik meg, de a megszűnést kizárási eljárás nélkül ki lehet mondani, ha valaki hat hónapig nem fizeti a tagdíjat. A Balogh körüli botrányok több mint hat hónapja kezdődtek, így valószínű, hogy az Alapszabálynak megfelelően mondták ki most a párttagságának megszűnését.

Váczi Pál megbízott főügyészhelyettes hétfőn közölte, súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Balogh József független országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség, a honatya beismerő vallomást tett. A megalapozott gyanú szerint a képviselő és élettársa április 28-án reggel 6 óra körül érkezett haza egy családi eseményről Fülöpházán lévő tanyájukra, amikor a képviselő ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát.

Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ügyében – aki ellen garázdaság vétsége miatt indult eljárás, és emiatt felfüggesztette LMP-s tagságát – a Fidesz szóvivője kérdésre megismételte álláspontját: ha valaki ilyen bűncselekményt követ el – természetesen az ártatlanság vélelmének a fenntartása mellett –, nincs helye a közéletben, mert nincs pardon, ha valaki ilyen tettet követ el. Várnai László visszautasította azokat a híreket, hogy felesége vagy élettársa bántalmazása miatt indult volna eljárás ellene.

Az Index újságírói szerdán percről percre, élőben közvetítik, hogy lemond-e Balogh József.

A cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti!