ÉRV Zrt.: Nincs oldószer az abasári vízben

2013.11.10. 17:31

Csak arzén van, de oldószerek - szén-tetraklorid, triklóretilén és tetraklóretilén - nincsenek az abasári vízben az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV Zrt.) szerint. Az ÉRV azt is kifejtette az Indexnek egy szombati cikkünkre reagálva, hogy ők előre szóltak az abasáriáknak az átmeneti vízpótlás hátulütőiről, így például arról, hogy a vízvezetékcsövek eltörhetnek a megváltozott irányú és nyomású terhelés miatt.

A Heves megyei Abasáron a határértéket jóval meghaladó arzénszennyezés miatt már október 7-e óta nem volt víz, amikor péntek este a szomszéd faluból, Pálosvörösmartról pótolni kezdték a vizet. A pótlás azonban a szokásos nyomás háromszorosával történt, ezért több boiler felrobbant három helyen pedig csőtörés történt.

Az ÉRV Zrt. tájékozatása szerint a pálosvörösmart irányából történő ivóvízellátás nagyon komoly műszaki megoldásokat igényel, és a szakemberek tudták hogy ez a megoldás újabb problémákat fog felvetni. Így is lett: pénteken a rendszer első üzemeltetése közben műszaki meghibásodások sora lépett fel, de az ÉRV szerint ők előre jelezték, hogy előfordulhatnak csőtörések, nyomásváltozás, vízzavarosodás.

"Az eseményekből is látszik, hogy a végleges, biztonságos megoldást az a távvezeték-építés fogja jelenteni, amely Mátrafüredről közvetlenül az Abasári medencékbe fogja juttatni a vizet. Ennek a végleges megoldásnak a kiépítése ugyanakkor jóval több időt vesz igénybe" - közölte az ÉRV, hozzátéve, hogy a legfontosabb feladar annak kiderítése, miért váltak szennyezetté a korábban használt kutak.