Az ügyészség is vizsgálja a bögöti zaklatást

2013.11.25. 10:46

Egy bögöti cigány nő azt állítja, még november 16-án, 17-én és 18-án háromszor egymás után is rátámadtak a házában. A rendőrségi iratok szerint több alkalommal is bedobták háza ablakát, és egyszer ledöntötték a két méter széles fakaput. Durranásokat is hallott, amikről azt mondta, hogy lövéseknek vagy petárdázásnak tűntek.

A nő a TV2 és a Vas Népe riportjaiban azt is mondta, hogy támadói életveszélyesen megfenyegették. Állítólag azt üvöltözték neki, hogy „Kinyírunk benneteket! A gyerekek vérét akarjuk! Cigányok itt nem maradhatnak! A cigányokat ki kell irtani!” Az eset miatt elköltözött öt gyerekével a bögöti házból, és feljelentést tett.

A helyi rendőrség az eset után azonnal eljárást indított rongálásért, de mivel a nő szerint egy helyi rendőr is érintett valamilyen módon az esetben, ezért a nyomozó ügyészséghez is továbbították feljelentését. A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség hétfőn indított nyomozást „személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége” miatt.

Vassné Szele Adrienne, az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a nő feljelentése szerint egy Bögötön élő, de Sárváron szolgáló rendőr a támadás előtt két nappal elment hozzá, és arról kérdezgette a nőt, tudja-e, ki lopta el a holmijait. A rendőr azt is mondta, hogy a nő rokonát a faluban egy kisbusszal látták ugyanakkor, amikor loptak tőle. Az asszony visszautasította a gyanúsítgatást, és azt mondta a rendőrnek, hogy a családjának nincs köze a lopáshoz, a rendőr a feljelentés szerint másnap mégis visszament a nő házához, és a nő szerint azt kiabálta, hogy „kinyírunk benneteket, kicsinálunk”, hogy kiteszi őket a faluból, és a „véretekből fogunk inni”.

Ezt követő napokon következett a sorozatos dobálás, rongálás és üvöltözés.

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészség a nő feljelentése alapján nyomozást rendelt el. „Azt kell tisztázni, hogy a feljelentésben foglaltak megtörténtek-e, és ha igen, akkor kit terhelhet büntetőjogi felelősség” – mondta az ügyészség szóvivője az Indexnek.