Fél évet hagyták a gyerekeket szenvedni

2013.11.27. 18:54
Kedden még hallgatott, szerdán már belső vizsgálatokat ígért a szigetszentmiklósi önkormányzat annak a három gyereknek az ügyében, akiket a vád szerint éveken át kínoztak a szüleik. A helyi iskola igazgatója szerint a gyerekek beszéltek a tanáraiknak a velük történtekről, de az iskola évekig hiába küzdött az érdekükben a bürokráciával. Az önkormányzat indíthatna fegyelmi eljárást a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek mulasztása miatt, de fegyelmiről egyelőre nincs szó, sőt, a közleményükben védik a védőnői és a gyermekjóléti szolgálat munkatársait. A kormányhivatal vizsgálatot indított.

2012. január 23-án kerültek el brutális szüleiktől a megkínzott szigetszentmiklósi gyerekek. Akkor vette őket átmeneti nevelésbe a gyámhivatal. A legidősebb fiú közülük 2000-ben, húga 2002-ben, öccse 2003-ban született. A vádiratban az Index információi szerint az szerepel, hogy a bántalmazás azóta tartott, "mióta csak az eszüket tudták". Ez azt jelenti, hogy jó tíz év eltelhetett úgy, hogy a gyermekvédelmi rendszer nem lépett hatékonyan közbe, és nem védte meg őket a szüleiktől.

Miután kedden hárításba ütköztünk a gyermekvédelmi jelzőrendszer különböző szereplőinél, szerdán újra megpróbáltuk megtudni, hogy történhetett meg ez, és lesz-e következménye a mulasztásnak.

Még fél évig hagyták őket szenvedni

Az ügyben a szigetszentmiklósi járási gyámhivatal volt az illetékes. A járási hivatalnál kedden nem értünk el senkit, szerdán pedig a Pest Megyei Kormányhivatalhoz irányítottak. Telefonon és írásban is megkerestük így a Pest Megyei Kormányhivatalt azzal a kérdéssel, hogy végülis a jelzőrendszer mely szereplőjének, kinek vagy mely intézménynek a jelzésére intézkedett a gyámhivatal a gyerekek átmeneti nevelésbe vételéről, illetve mikor kapta ezt a jelzést a gyámhivatal.

Szerda délután a kormányhivatal közleményt adott ki. Ebből kiderül, hogy

A jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján a Városi Gyámhivatal haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A konkrét ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal elrendelte, hogy a Szociális és Gyámhivatal vizsgálatot indítson a gyermekjóléti szolgálat és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóság tekintetében.

A gyermekek azonban csak 2012. január 23-án kerültek nevelőszülőkhöz: vagyis hiába kapott jelzést a gyámhivatal júliusban, a gyerekeket csak fél évvel később mentették ki a földi pokolból.

A Velvet elérte annak a szigetszentmiklósi iskolának az igazgatóját, ahová a gyerekek jártak. Az igazgató, Kiss Anna azt mondta: a megkínzott gyerekek már évekkel ezelőtt beszéltek az erőszakról a tanároknak, az iskola lépéseket is tett, de négy éven át küzdöttek a gyermekvédelmi rendszerben azért, hogy a gyerekeket kiemeljék a családból. Az igazgatónő nyilatkozata szerint a családsegítő is tudott arról, hogy a gyerekek állításuk szerint nemi erőszakot szenvedtek el, sőt, rendőrségi ügy is volt, mégis fennakadtak a bürokrácia útvesztőjében.

A szigetszentmiklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat fenntartója az önkormányzat.  A szolgálat feladata a jelzőrendszer működtetése, az ő dolguk az is, hogy veszélyezetettség esetén, ha szükséges, javaslatot tegyenek a gyerek kiemelésére a családjából. A helyi önkormányzat a munkáltatója a szigetszentmiklósi védőnőknek is. Ahogy megírtuk, bántalmazás gyanújánál a törvény szerint a védőnőknek is jelzési kötelezettségük van, és akkor is szólniuk kell, ha egy család nem hajlandó fogadni őket, ha nem jutnak be hozzájuk.

Felháborító, mi zajlott ebben a házban

A gyermekvédelmi törvény értelmében fegyelmi eljárás indulhat a jelzőrendszer tagja ellen, ha elmulasztja a jelzési vagy együttműködési kötelezettségét.

Fegyelmi eljárás indításában ebben az esetben a szigetszentmiklósi önkormányzat az illetékes mint a gyermekjóléti szolgálat fenntartója és a védőnők munkáltatója. Az önkormányzat kedden annyit közölt csak, hogy nem nyilatkoznak az ügyben. Szerdán újabb megkeresést küldtünk: azt kérdeztük meg: indult-e, illetve fog-e indulni fegyelmi eljárás az ügyben kötelezettségmulasztás miatt.

Az önkormányzat sajtómunkatársa, Vajna-Sallai Adrienn a következő választ adta:

A szükséges belső vizsgálatok el lesznek végezve. Az ügyet kivizsgáljuk, és mint minden alkalommal, így most is megtesszük a megfelelő intézkedéseket.

Az önkormányzat nem sokkal a fenti válasz elküldése után egy hivatalos sajtóközleményt is kiadott, abban vizsgálatról nincs szó. Ez áll benne:

A médiában megjelent szigetszentmiklósi gyermekvédelmi ügyben érintett kiskorúakat a gyámhivatal 2012. januárjában átmeneti nevelésbe vette. A híresztelésekkel ellentétben az Önkormányzat, a Védőnői Szolgálat és a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai minden jogkörükben álló intézkedést megtettek a kiskorúak érdekében, jelenleg büntetőeljárás van folyamatban. A gyermekek érdeke azt kívánja, hogy a sajtóban csak pontos, hiteles, a hivatalos szervek által megerősített információk hangozzanak el az ügy részleteivel kapcsolatban is. Személyiségi jogokra való tekintettel nem áll módunkban további információt közölni.

Az önkormányzati sajtómunkatárs szerint ez a közlemény kiegészíti a vizsgálatra vonatkozó tájékoztatást, tehát nem írja felül azt.

Miután a szülők elleni vádirat elkészült, a bűnügy a Budapest Környéki Törvényszékhez került. A törvényszék szóvivője Koszta János az Indexnek elmondta, hogy a szülőket 2013. február 20-án vették őrizetbe, és február 22. óta vannak előzetes letartóztatásban. A bűnügy azután kezdődött, hogy a gyerekek átmeneti nevelésbe kerültek, és nevelőszüleiknek beszéltek az átélt borzalmakról. A nevelőszülők értesítették erről a gyámhatóságot, ahol megtették a feljelentést.

Amennyiben igaz az, hogy a gyerekeket egész életükben, mióta csak az eszüket tudják, bántalmazták, már az iskolás koruk előtt is észre kellett volna ezt vennie valakinek. Sikerült újra beszélnünk szerdán a szigetszentmiklósi háziorvossal, akihez a család tartozott. Ő kedden türelmet kért, amíg átgondolja, nyilatkozik-e az ügyben. Szerdán közölte, hogy nem nyilatkozik.

Elértük szerdán annak az óvodának a vezetőjét, ahová lakcím alapján a gyerekeknek tartozniuk kellett. Az óvodavezető nem nyilatkozott. Mivel a pedagógusok munkáltatója jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az ottani sajtóirodát is megkerestük azzal a kérdéssel: indult-e, illetve fog-e indulni fegyelmi eljárás valamely (vagy több) szigetszentmiklósi köznevelési intézménynél az ügyben kötelezettségmulasztás miatt. A választ egyelőre még innen is várjuk, ha megérkezik, frissítjük cikkünket.

A gyermekvédelmi rendszer szereplőit nem csak mi keressük, felveszi a kapcsolatot velük az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is, az ombudsmani hivatal ugyanis a Blikk cikke nyomán soron kívüli vizsgálatot indított kedden az ügyben.