A kormány és a természetjárás

2013.11.30. 14:11

Fontos és kiemelt kormányzati feladatnak nevezte a természetjárás támogatását Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szombaton, a Magyar Természetjáró Szövetség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón.

A kormány vállalta, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 30 kilométerenként olcsó, színvonalas szállást nyújtó létesítményeket, turistaházakat hoz létre, biztosítja a pénzügyi forrásokat, mintegy 22 ezer kilométer turistaút felmérésére 990 millió forintot adott, ezen kívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat, ezen kívül a jelzésfestésre 50 millió forintot szánnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy:

  • A természetjárásnak fontos szerepe van a szemléletváltásban is, például abban, hogy a fiatalokat a számítógép elől a természetbe vigye, illetve a családoknak szabadidős programot adjon.
  • A tervek között szoftverfejlesztési program is szerepel, ez egy eseménynaptár lenne, amelyben olvashatók lesznek egy helyen a nemzeti parkok, az erdőgazdaságok, a turistaszövetség programjai
  • Folytatódik a turistaház-felújítási program is.
  • A nemzeti parkokban 2009-től a kormány 7 milliárd forintot fordított turisztikai beruházásra.
  • A 22 állami erdészeti részvénytársaságnál az elmúlt három évben 4 milliárd forint beruházást hajtottak végre a kikapcsolódáshoz kötődően, 2013-2014-ben 28 szálláshelybővítést hajtanak végre 1,7 milliárd forintból, ezek közül az elsőt már átadták.

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke 2013. július 3-án Dobogókőn írt alá megállapodást. Orbán Viktor osztrák színvonalú természetjárásról beszélt.

A november végén megnyitott, nemrég felújított pilisi Som-hegyi turistaházat bemutató riportunkat pedig itt olvashatja el. >>>