Ungváry pert nyert Strasbourgban

2013.12.03. 11:21

Ma kihirdetett ítéletében Ungváry Krisztián történésznek és az írását közlő Élet és Irodalom kiadójának adott igazat a strasbourgi  Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A testülethez Ungváry és az ÉS fordult, mivel 2010-ben a Legfelsőbb Bíróságon is elveszítették azt a kártérítési pert, amit Kiss László alkotmánybíró indított ellenük.

Cikkében Ungváry arról írt, hogy a pártállam idején Kiss a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Kutatásai alapján azt állította, hogy a jelenlegi alkotmánybíró a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság  "hivatalos kapcsolata" volt a 80-as évek diákmozgalma, a Dialógus csoport felszámolásának ügyében.

Kiss több pert is indított a cikk miatt. A rágalmazás és becsületsértés miatti magánvádas büntetőpert jogerősen elveszítette, ám a kártérítési pert megnyerte: Ungváry és a kiadót 3 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezték.

Ungváryék fizettek, de Strasbourgtól kértek jogorvoslatot.

Ungváry az LB ítéletét értékelve az Indexnek akkor úgy nyilatkozott, hogy egyre kevesebben fognak merni a jelenkortörténet rázósabb részeivel foglalkozni, mert nem tudják viselni ennek anyagi kockázatait, és ha nem hinne Strasbourgban és az igazában, fel kellene hagynia a szakmájával. Kissről pedig ezt mondta:

Őt nem kellett beszervezni, megzsarolni: ami rosszabb, ő önként, kényszer nélkül, a besúgóknál sokkal magasabb pozícióban döntött emberi sorsokról. Sem Kiss, sem a bíróság nem vitatta, hogy leszedetett dialógusos plakátot, vagy felszólalt egy dialógusos jelölt ellen, akit KISZ titkárnak akartak választani. Az volt a feladata hogy a hallgatói információs csatornákat ellenőrizze és pártvonalon hangulatjelentéseket írogasson.

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét: Ungvárynak történészként joga volt a kutatásokkal megalapozott szakmai véleménye közléséhez.

A bíróság a korábbi perköltségek és a kártérítési összegek és azok kamatai fejében járó vagyoni kár megtérítése mellett a felperesek nem vagyoni kárának megtérítésére kötelezte a magyar államot.

Ungváry az Indexnek megnyugtatónak nevezte a strasbourgi döntést, és mint mondta, kíváncsian várja, hogy Kiss László milyen etikai következtetéseket von le az ügyből.

Kiss László kedd este közleményt adott ki, egyben reagált is az ítéletre:

Az ügyből azt a következtetést vonom le, mint amit az Emberi Jogok Európai Bírósága: Ungváry Krisztián kifejezései "túlmentek a zsurnalizmus, a tudományos kutatás és közéleti vita határain". Az etikai következtetést Ungváry Krisztiánnak mint tudományos kutatónak kell levonnia, mert az ügynökvád Strasbourgban is jogerősen megbukott!