Újra beperlik Ungváryt az ügynökvád miatt

2013.12.07. 11:48

Kiss László alkotmánybíró közleményt adott ki szombaton Ungváry Krisztiánnak felelnie kell a félretájékoztatásért! címmel. Megírta, hogy büntető- és polgári pert is indít a történésszel szemben. Kiss szerint ugyanis Ungváry a napokban valótlanul, "tulajdonképpen azt állította, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának 2013. december 3-i ítélete megerősítette volna" az ő, azaz Kiss ügynöki múltját.

Az alkotmánybíró szerint a strasbourgi bíróság ítélete valójában éppen azt mondja ki, hogy "Ungváry nem volt képes állításait bizonyítani",  és "spekulációi" becsületsértőek voltak. "A történész mindezek tudatában tájékoztatta félre a médiát, ami tudományos kutatótól különösen súlyos cselekmény" - fogalmaz a közleményében Kiss.

Ahogy kedden megírtuk, a strasbourgi bíróság ítélete Ungváry Krisztián történésznek és az írását közlő Élet és Irodalom kiadójának adott igazat abban, hogy korábban a Legfelsőbb Bíróság ítélete megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét: Ungvárynak történészként joga volt a kutatásokkal megalapozott szakmai véleménye közléséhez.

A bíróság a korábbi perköltségek és a kártérítési összegek és azok kamatai fejében járó vagyoni kár megtérítése mellett a felperesek nem vagyoni kárának megtérítésére kötelezte a magyar államot.

Ungváry az Indexnek megnyugtatónak nevezte a strasbourgi döntést, és azt mondta, kíváncsian várja, hogy Kiss László milyen etikai következtetéseket von le az ügyből.

A pereskedést elindító cikkben Ungváry arról írt, hogy a pártállam idején Kiss a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Kutatásai alapján azt állította, hogy a jelenlegi alkotmánybíró a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság  "hivatalos kapcsolata" volt a 80-as évek diákmozgalma, a Dialógus csoport felszámolásának ügyében. Ungváryék azután fordultak Strasbourghoz, hogy 2010-ben a Legfelsőbb Bíróságon is elveszítették azt a kártérítési pert, amit Kiss László alkotmánybíró indított ellenük.