Fontos, hogy a gágogás mindig biztató legyen

2013.12.08. 17:53
"Hol a baloldal mostanában? A jobboldalon?" - kérdezte Szili Katalin vasárnap délután új pártjának, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) programadó nagygyűlésén, egy XIII. kerületi hotelben. Az alanyi jogon járó minimáljövedelemmel és a magáncsőd bevezetésével kampányoló képviselő szerint a szivárvány nem fekete-fehér, és bár mostanában nem jó libákról, ludakról beszélni, azért sokat tanulhatunk tőlük. A gyűlés sajtónyilvános részére - Szili beszédére - megérkező újságírók pedig tapsot kaptak. Ezúton is köszönjük.

A fóti választási eredményeken felbuzdult Fodor 'tizenháromszázalék' Gábor és az ország első Facebook-pártja, a Liberálisok összetennék a két kezüket, ha ott tartanának a pártosodásban, ahol a vasárnap programadó nagygyűlését tartó KTI, Szili Katalin új pártja tart. Az október közepén bemutatkozó Közösség a Társadalmi Igazságosságért azóta elfogadta programját, mind a 106 választókerületben indítanak jelöltet, és nagygyűlésükön legalább 260-an voltak. 

Szili Katalin szerint rendkívül bátor dolog, amit a pártjuk tagjai, küldöttei, szimpatizánsai felvállalnak: „A mai világot a gyűlöletstruktúra jellemzi. Kevesen mernek abba a mezőbe érni, ami lehet, sokan azt hiszik, a senki földje, pedig az sokaknak az ígéret, a remény földje". És megköszönte, amiért segítettek neki azokban a nehéz pillanatokban, amikor légüres térbe került előző pártjában nemzeti elkötelezettsége miatt, és azért, mert neki fontosabb volt a lecsúszottak sorsa, mint a neoliberális gazdaságpolitika.

Ezzel egyébként gyakorlatilag meg is fogalmazta pártjának lényegét: szociális elkötelezettség és nemzeti identitás. Szili szerint ebben a macsó világban nem könnyű politizálni, mert ha valaki kompromisszumkész, azt gyengének titulálják, pedig erre van szükség: kompromisszumra, integrációra, kooperációra. Szerinte a rendszerváltás óta eltelt időszak politikája semmi másról nem szólt, csak a másik megsemmisítéséről. A többpártrendszer ígéreteiből pedig semmi sem valósult meg: nem lett valódi demokrácia, a piacgazdaság nem hozta el a jólétet, az euroatlanti integráció nem hozta el az igazságosságot. És bár szabadon mozoghatunk, ez a mozgás mára inkább gazdasági kényszer lett.

Ami kiderült a párt programjából:

  • Feltétel nélküli alapjövedelem
  • A pártnak van egy saját alkotmány-tervezete, amiben alkotmányos jog a lakhatáshoz, a munkához, a szociális biztonsághoz, a munkahely biztonságához való jog.
  • Egy delegációs alapon létrehozott, modern, második kamarára van szükség, ami megfelelő társadalmi kontrollt jelenthetne.
  • A képviselők legyenek visszahívhatók.
  • Többkulcsos adórendszer, „ahol a tehetősebbek kicsit több adója hatalmas segítség a nehezebben élőknek”.
  • Magáncsőd intézményének bevezetése, a devizahitelesek megsegítésére.
  • A bérek hozzáigazítása a teljesítményekhez. 
  • Végrehajtási törvény megváltoztatása: az egymillió forint alatti tartozásokat ne lehessen lakóingatlanra terhelni.
  • Valódi elszámoltatás: az elmúlt huszonöt év privatizációs szerződéseinek felülvizsgálata

A beszéd után Szili, a párthoz nemrég csatlakozott ex-LMP-s, jelenleg független képviselővel, Ivády Gáborral tartott sajtótájékoztatót.

Kiderült, Szili még nem döntötte el, hogy indul-e Pécsen egyéni képviselőjelöltként, bár azt mondta, mérlegelnie kell, hogy ha ő fogja vezetni a párt listáját, akkor rengeteg helyen kell majd kampányolnia. Hogy kötnének-e bárkivel koalíciót, arra Szili azt mondta az ő programjuk nagyon különbözik a többé párttétól, azt nem szeretnék feladni és kényszerkoalíciót kötni: „Ha 10 százalékunk lesz az más tárgyalási alap. Jussunk el oda.”

Az igazságosság és a remény hírvivői

Szili Katalin beszédében felkészítette a párt küldötteit arra, hogy sok fanyalgással fognak találkozni majd, de ne veszítsék el hitüket, hiszen ők hírvivők: az igazságosság és az új remény hírvivői. De legalább ilyen szép képpel élt, amikor azt mondta, hogy a V-alakban szálló vadludaktól rengeteget tanulhatnak: csoportosan repülnek, és akik elől repülnek, szárnycsapásaikkal segítik a mögöttük haladókat. Így 70%-kal meg tudják növelni a megtett utukat. „Ha együtt repülünk, messzebb jutunk” - vonta le a tanulságot Szili, és hozzátette, hogy a ludaknál, ha valaki kirepül a sorból, kettő vele repül és mindaddig vele maradnak, amíg folytatni nem tudja az útját. Ebből pedig azt tanulhatják meg, hogy együttérzésre van szükség egy közösségben.

"Repülés közben a hátsók hangos gágogással segítik az elsőt. Köszönjük a gágogóknak, kellenek a szurkolók. De nagyon fontos, hogy a gágogás mindig biztató legyen." - zárta beszédét Szili, majd meggyújtották az adventi koszorún a második gyertyát és elénekelték a himnuszt.