Így kell kivenni az év végi szabadságot

2013.12.08. 12:13

A LIGA Szakszervezetek közzétett egy tájékoztatót, amiből kiderül, hogyan vihetjük át a maradék szabadságunkat jövőre, és hogy mik a szabadnapok kivételének hatályos szabályai.

  • A szabadságot kötelezően az esedékesség évében kell kiadni.
  • A szabadságot minden esetben a munkáltató adja ki.
  • A munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy a maradék szabadnapjait nem akarta kivenni.
  • A szabadság kivételéről legalább 15 nappal előre kell szólni.

Megoldható, hogy még idén kivegyük az összes szabadságunkat, úgy, hogy a teljes időtartama már a jövő évre csússzon át. Ilyenkor 5 egybefüggő munkanapot lehet elszámolni idei szabadságként. Ha tehát december utolsó hetében hosszabb szabadságra megyünk, 5 munkanapnyi szabadságot januárra is áttolhatunk.

A szabadnapokat legfeljebb 2014. március 31-ig ki kell venni, ha a munkaviszony 2013. október 1-je, vagy annál régebb óta áll fenn, vagy ha a munkáltatónak ehhez fontos gazdasági érdeke fűződik; ilyenkor a kollektív szerződés erre felhatalmazást ad.

A szabadság harmadát az aktuális év utáni év végéig lehet kiadni a felek megállapodása alapján. 2013 az utolsó ilyen év, amikor ezt még megtehetjük: 2014. január 1-jétől már csak az életkor alapján járó pótszabadság átvitelében lehet megállapodni.

Ha a munkavállaló részéről felmerülő ok miatt a munkáltató nem tudja kiadni a szabadságot az aktuális évben, a szabadságot a külső ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell kiadni.

Megváltás: csak jövőre

A szabadságot nem lehet megváltani, kivéve, ha a munkaviszony megszűnik. A Parlamentnek szeptember 9-én benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami lehetővé tenné a szabadságok megváltását, de ezt még nem fogadták el.

A teljes szabályozás a LIGA Szakszervezetek honlapján olvasható el.