Embercsempész lett Horváth Aladár fia

2013.12.13. 11:05

Afgán és pakisztáni illegális bevándorlókat csempészett Ausztriába a Nemzeti Nyomozóiroda szerint Horváth Aladár, a cigány pártot szervező egykori SZDSZ-es jogvédő azonos nevű fia – tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyarországi Cigány Párt szervezésén ügyködő idősebb Horváth Aladár reméli, hogy a fiával szembeni eljárás nem befolyásolja majd politikusi pályafutását.

Horváth Aladár reméli, hogy a fiával szembeni eljárás nem befolyásolja majd politikusi pályafutását
Horváth Aladár reméli, hogy a fiával szembeni eljárás nem befolyásolja majd politikusi pályafutását
Fotó: Kovács Tamás

A dokumentumok alapján taxisként dolgozó ifjabb Horváth 2012. július 5-én bukott le egy igazoltatásnál, amikor Hegyeshalom közelében a rendőrök három afgánt találtak a kocsijában, de annak ellenére, hogy már korábban lehallgatták őt, csak január 29-én gyanúsították meg hivatalosan is embercsempészéssel.

Eleinte azt állította, nem tudott arról, hogy utasai iratok nélkül utaznak, de utána szembesítették a lehallgatási jegyzőkönyvekkel, melyekből kiderült, hogy ifj. Horváth végig tudatában volt: egy szervezett bűnözői csoportnak nyújt segítséget, amely arra szakosodott, hogy a szerb–magyar határról pénzért cserébe Nyugat-Európába juttasson afgán és pakisztáni állampolgárokat.

A rendőrség arról is pontos összesítést tudott felmutatni, hogy ifj. Horváth 2012 márciusától júliusáig hét alkalommal 19 fiatalkorút fuvarozott Ausztriába a makói, illetve a szentesi gyermekotthonból, és összesen 2100 euró ütötte a kezét. A gyermekotthonok szökevényeit az állandó megbízó – egy bizonyos „B.” – hozta el autóval, ahonnan a menekültek átültek ifj. Horváth Aladárhoz, aki az illegális fuvar idejére leszerelte a taxisemblémát.

A részleteket a Magyar Nemzet újságírója onnan tudja ilyen pontosan, hogy átolvashatta a nyomozati iratokat, sőt, úgy tűnik, a lehallgatási jegyzőkönyveket is.

A lehallgatási jegyzőkönyvek egyaránt jó képet adnak az illegális menekültek kiszolgáltatottságáról és a csempészek suttyóságáról. Volt, amikor Horváth úgy panaszkodott utasaira, hogy „annyit variálnak ezek a rákos köcsögök”, és előfordult, hogy a megbeszélt bécsi úti cél előtt fél órával egyszerűen kirakta őket az út mellé. Az osztrák rendőrség egyszer le is fülelte Horváthot, de csak utasait tartóztatta le, a sofőr büszkén mesélte, hogy ügyesen kidumálta magát.

A Magyarországi Cigány Párt alapító elnöke, Horváth Aladár nem tudott fia embercsempészéséről, és állítása szerint más családtagja nem is érintett az ügyben.

A lap szerint az ügy jelenleg ügyészségi revízió alatt áll, és hamarosan jön a vádemelés. Az persze meg sem fordult a fejünkben, hogy a köztes állapotban lévő ügy hatósági megszellőztetése összefüggésben lehet azzal, hogy a gyanúsított apja a jelenlegi Farkas Flórián-féle Lungo Drom ellenében szervez egy cigányságot mozgósító politikai szervezetet.