Harmadik Rezsicsökkentés Munkacsoport alakul!

2013.12.14. 21:58 Módosítva: 2013.12.14. 22:10

Januárban dönthet a Fidesz-frakció a harmadik rezsicsökkentésről – mondta Rogán Antal frakcióvezető a HírTV P8 című műsorában szombat este.

Rogán szerint a harmadik rezsicsökkentés célja, hogy a rezsidíjak megközelítsék az európai átlagot. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy újabb, harmadik rezsicsökkentést tervez a Fidesz, és azon már dolgozik a frakcióvezető.

Rogán hétfőn tájékoztatja a frakciót a harmadik rezsicsökkentésről, amihez egy munkacsoportot is létrehoznak. Ennek tagja lesz Fónagy János NFM-államtitkár és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős biztosa. A csapatot maga Rogán Antal vezeti.

A Harmadik Rezsicsökkentési Munkacsoport ülésére meghívják Dorkota Lajost, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét is, mert „vannak kérdéseik a számokat illetően″. Miután a Rogán-vezette munkacsoport kiokoskodta a legújabb rezsicsökkentés pontos számait, a szintén Rogán Antal által vezetett Fidesz-frakció január elején, évadnyitó ülésén dönthet arról.

A rezsicsökkentés politikai, gazdasági és filozófiai alapjairól mindent megtudhat a Németh Szilárddal készült interjúnkból. Tanulságos.

A devizahitelekről is beszélt Rogán

A Kúria devizahitelekkel összefüggő jogegységi döntésével összefüggésben Rogán Antal közölte, hogy három alapvető kérdésben várják a legfelsőbb bírói fórum állásfoglalását. Ezek között említette azt, hogy devizahitel-e a devizahitel, azaz érvényesíthető-e az árfolyamkockázat, továbbá szeretnék tudni, hogyan értékeli a Kúria az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, valamint az árfolyamrés kérdését.

A frakcióvezető hangsúlyozta, ezekben a kérdésekben világos jogegységi útmutatásra van szükség, de a Kúria döntése nem jelenti azt, hogy az emberek bármit visszakapnak. A Kúria világos döntése esetén a parlamentnek kell lépnie.

Elmondta, hogy a Kúria várhatóan több lépcsőben hoz majd döntést, a végleges álláspontjának kialakítását március végére, április elejére várják.