A Fidesz a Kishantossal foglalkozó bizottságot is szabotálta

2013.12.18. 10:08 Módosítva: 2013.12.18. 10:13

Miről szól a kishantosi botrány?

Huszonegy évig vegyszermentesen gazdálkodtak, oktatták a környékbeli gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették – így foglalható össze Kishantos kálváriája. A pályázataik a gazdasági terveket értékelő szubjektív pontokon bukhattak el, de sejtések szerint a politika is közrejátszhatott abban, hogy helyi polgármester és egykor salgótarjáni építési vállalat is nyert földet. 

Cikkünk Kishantosról erre >>>>

A kormánypárti képviselők ismét szabotáltak egy bizottsági ülést, a fideszesek ezúttal a kishantosi mintagazdaság felszámolása körüli botrányt szeretnék mielőbb maguk mögött tudni.

Szerdán reggel 8 órakor a parlament mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága foglalkozott volna Kishantossal és a földügyekkel, megjelent többek között Ács Sándorné, a felszámolt mintagazdaság vezetője is, valamint több civil szervezet képviselője. A bizottság kormánypárti tagjai azonban nem, így a bizottság határozatképtelen lett.

Szabó Rebeka PM-es független parlamenti képviselő Facebookján arról írt, a kormány képviselői ugyan megjelentek, de a határozatképtelenség megállapítása után ők is távoztak:

Mezőgazdasági bizottság ellenőrző bizottsági ülése a kormánytagokkal való hosszú egyeztetés után ma reggel 8-kor ülésezett volna Kishantos és egyéb földügyek témájában. Itt van rengeteg vendég, az ombudsmani hivatal munkatársa, civil szervezetek képviselői, a kormánypárti képviselők azonban egységesen nem jelentek meg, így a bizottság nem határozatképes. Mikor ez kiderült, a kormány képviselői is elmenekültek. Bitay Márton földügyi államtitkár egyelőre maradt, viszont elképesztő csúsztatásokat és ködösítéseket művel. Kormánypárti sunnyogás a köbön.

Az ülést az LMP-s Lengyel Szilvia kezdeményezte, ő már arról számol be, hogy Bitay Márton Örs is távozott az ülésről:

Itt ülök a Mezőgazdasági bizottság Ellenőrző albizottságának ülésén, melynek összehívását én kezdeményeztem annak céljából, hogy a vidékfejlesztési miniszter számoljon be arról, hogy miért kívánja ellehetetleníteni a kormány a példaszerű ökológiai gazdálkodást folytató Kishantosi Vidékfejlesztési Központot. A kormánypárti képviselők távolmaradásukkal lehetetlenné tették az ülés megtartását, majd Bitay földügyi államtitkár is hamarosan távozott azzal, hogy inkább a sajtót tájékoztatja. Minket, jelenlévőket, mint Szabó Marcel helyettes ombudsmant, Ács Sándornét a gazdaság vezetőjét, Ángyán professzor urat, Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace igazgatóját és a megjelent ellenzéki képviselőket, valamint a szép számú civil érdeklődőt nem tekintett beszélgetőpartnerként. Most tanácskozásként folytatjuk, a sajtó jelenléte mellett.

Lengyel Szilvia a bizottság mai határozatképtelensége után a vidékfejlesztési minisztert hallgatná meg. Az MSZP-s Harangozó Gábortól, a bizottság ellenőrző albizottságának elnökétől azt kéri, hogy tűzze a testület napirendjére ismét a kishantosi botrányt.

A kishantosi földek átadására november 4-én a civilek tiltakozása közepette került sor.

Kishantos és a farkasok