Gyurcsányék kizárják a DK-ből a Toroczkait támogató tagjukat

2013.12.20. 13:58 Módosítva: 2013.12.20. 13:58

Márki József a szélsőjobbos Toroczkai Lászlónak nyújtott támogatással oly mértékben helyezkedett szembe azokkal a szilárd elvi alapokkal, amelyeken a Demokratikus Koalíció politikája nyugszik, hogy a pártnak nem maradhat tovább tagja, közölte a párt az etikai bizottság döntése után.

A Demokratikus Koalíció etikai bizottsága pénteken tárgyalta Márki József ügyét, aki a meghallgatáson nem jelent meg. A december 15-én Ásotthalmon tartott időközi polgármester választáson a helyi DK-sok a fideszes jelölttel szemben a szélsőséges nézeteiről ismert Toroczkai Lászlót támogatták. Márki József akkor azt mondta: „akkor is Toroczkaira szavaz, ha Gyurcsány ezért fel is hívja". A szavazáson Toroczkai győzött, így ő lett a 4000 lelkes község polgármestere.

Az etikai bizottság megállapította, hogy Márki József „a nyilvánosság előtt is vállaltan Toroczkai Lászlót, a szélsőjobboldali tevékenységéről ismert aktivistát támogatta”. A DK szerint Toroczkai, a 2006-os zavargások egyik fő szervezője, híveit fegyverbe szólító szereplője érdemtelen arra, hogy a Demokratikus Koalíció bármely tagja neki politikai támogatást nyújtson.

Korábbi nyilatkozatok szerint a többi, Toroczkait támogató DK-st nem zárják ki a pártból.