Bucó vagy sügér? Az itt a kérdés

2013.12.26. 22:00
Újév napjára eldől, melyik lesz 2014-ben az év hala. A harmadik jelölt garda hívei már nem reménykednek, mert a két listavezető utcahosszal előzi meg.

Izgalmas véghajrá zajlik az év hala választáson, mert bár a garda már esélytelen, a másik két jelölt között kiéleződött a küzdelem - közölte a Magyar Haltani Társaság. Egymást előzgeti a célegyenesbe fordult sügér és magyar bucó, miközben egyes kommentelők hekkelést feltételeznek, pedig a hekk nem őshonos Magyarországon. A szervezők szerint viszont nincs szó csalásról, az aktuális helyezés csupán azt tükrözi, hogy mikor, melyik faj mellett sikerül több szimpatizánst mozgósítani a közösségi oldalakon, fórumokon.

Az Európában és Szibériában szinte mindenhol megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Sokan ismerik és kedvelik.

A magyar bucóról kevesebben tudnak, pedig fokozottan védett természeti értékünk. Megőrzésében különös felelősség hárul ránk, mert szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal, ami közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül.

A garda vészesen megfogyatkozott vizeinkben, ezért is került fel a listára.

December 31-ig lehet szavazni.