Bajnaiék újra tárgyalnának az MSZP-vel

2014.01.06. 09:18

A megállapodás „kiterjesztésének és továbbfejlesztésének” lehetőségeit szeretné megvizsgálni az Együtt-PM, ezért „érdemi tárgyalást” kezdeményezett az MSZP választási ügyekben illetékes vezetőivel. Pontos időpont még nincsen, de az Együtt-PM a lehető legkorábban szeretne tárgyalósasztalhoz ülni, lehetőleg még a hét első felében – áll a párt hétfő reggeli közleményében.

Bajnaiék szerint azért is szükséges a tárgyalások felújítása, mert Áder János köztársasági elnök várhatóan a héten kiírja a választások dátumát, amivel hivatalosan is elkezdődik a választási kampány.

„Az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia” – mondta ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon egy ma reggeli tévéinterjúja során. „A kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Mesterházy szerint is újra kell tárgyalni

Az MSZP elnöke is a megállapodás „újraírásáról” beszélt hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mesterházy elmondta: három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon szemben a Fidesszel. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista – idézte az MTI a pártvezetőt.

Mesterházy Attila is elmondta, hogy egyeztetéseket kezdeményezett Bajnai Gordonnal, de ő a hét második felét javasolta.

Gyurcsányék helyeslik

„A Demokratikus Koalíció üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására” – írta közleményében a párt.

A DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti. A párt ezért bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére – írták.

Az Együtt-PM és az MSZP hosszas egyeztetések és több intermezzo után tavaly augusztus végén egyezett meg egymással a választási együttműködés részleteiről. Ennek értelmében a két párt nem indít közös listát, viszont az egyéni választókerületeket előre egyeztetett módon (75-31 arányban) felosztják egymás között. A koordinált jelöltállítást rögzítő megállapodást a két párt októberben írta alá, a budapesti jelölteket novemberben mutatták be.