Bárkiből lehet roma szavazó

2014.01.07. 18:11

Könnyű kijátszani a kisebbségi szavazók regisztrációját, és ez az országgyűlési választások tisztaságát is veszélyeztetheti, mondta a Roma Sajtóközpontnak Mráz Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai részvételi jogi szakértője.

Az új választási törvény értelmében a kisebbségek képviselőket küldhetnek a parlamentbe, ehhez a választások előtt regisztrálni kell magukat az adott nemzetiséghez, kisebbséghez tartozó embereknek. A nemzetiségiként regisztrált ember nem szavazhat pártlistára.

Regisztrálni az interneten keresztül is lehet. A Roma Sajtóközpont szerint a gond az, hogy ehhez a lakcímkártyán lévő adatokon kívül szinte semmit nem kérnek, ráadásul akár a lakóhelytől eltérő értesítési címre is kérhető a regisztráció visszaigazolása. "Így extrém esetben csak a választófülke előtt szembesül majd a hoppon maradt polgár, hogy mondjuk a tudta nélkül romaként vették lajstromba" - írják.

A Roma Sajtóközpontnak a Nemzeti Választási Iroda főosztályvezetője viszont azt mondta: szerintük az online regisztráció esetében semmivel sem nagyobb a visszaélés lehetősége, mint a levélben regisztrálás során, mindkét módszer alkalmazásakor olyan személyes adatokat kell megadni (pl. személyi azonosító, anyja neve, születési hely), amelyeket csak az adott választópolgár ismerhet.