Közös lista lesz, Mesterházy a kormányfőjelölt

2014.01.08. 15:28 Módosítva: 2014.01.08. 16:49
Közös listát állít az ellenzék a választásokra, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila MSZP-elnök lenne. A Demokratikus Koalíciót is felkérik az együttműködésre, a közös listán szereplő személyek névsorát közösen alakítják ki. Gyurcsány Ferenc azonnal hazaindult külföldi nyaralásáról, a Demokratikus Koalíció kész megkezdeni a tárgyalásokat az MSZP-vel és az Együtt-PM-mel. A közös listán szereplő pártok megőriznék önállóságukat, a parlamentben önálló frakciókat alakítanának, és frakciószövetségként működnének.

Közös listát állít az ellenzék a választásokra, a miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezi meg, jelentette be Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. Mesterházy később egy kérdésre megerősítette: ő lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Az MSZP és az Együtt-PM arról is megállapodott, hogy a közös lista alapelveinek kialakítása után felkérik a Demokratikus Koalíciót is, hogy vegyen részt az együttműködésben. A közös listán szereplő személyeket így már közösen határozzák meg a DK-val.

Gyurcsány azonnal hazajön

Az mostantól a Demokratikus Koalíció felelőssége is, hogy csatlakozik az összefogáshoz, mondta Mesterházy Attila. Úgy látják, hogy javaslatuk megfelel annak, amit október 23-án Gyurcsány Ferenc vetett fel, azaz legyen közös lista és közös kormányfőjelölt.

Az MSZP elnöke kizártnak nevezte, hogy ne tudnának megállapodni a DK-val. Ezért haladéktalanul felveszik a kapcsolatot Gyurcsány Ferenc pártjával. A DK közölte: üdvözli az MSZP és az Együtt-PM közös kezdeményezését, és kész azonnal megkezdeni a tárgyalásokat. Gyurcsány Ferenc jelenleg külföldön van, Facebook-oldalára a bejelentés után nem sokkal ennyit írt:

Most akkor hazamegyek...

Frakciószövetségként működnének

A közös lista Bajnai Gordon szerint leegyszerűsíti a dolgot a választópolgároknak is: két iksszel leváltható lesz Orbán Viktor – függetlenül attól, hogy ki milyen ellenzéki szervezetet támogat. Az önállóságát ugyanakkor minden szervezet megőrizheti a közös listától függetlenül. Az elképzelések szerint az ellenzéki pártok frakciószövetségként működnének a parlamentben – hasonlóan a mostani kormánypártokhoz.

Az ellenzéket sürgeti az idő. Áder János köztársasági elnök várhatóan hamarosan bejelenti a választások időpontját, amelyeket várhatóan április első felében tartanak. A közös listáról szóló tárgyalásokat ezért legkésőbb a jövő hét végéig le akarja zárni az ellenzék. Ezt még ráadásul az MSZP országos választmányának és kongresszusának is jóvá kell hagynia. 

Mit gondol minderről a többi párt?

Selmeczi Gabriella (Fidesz) szerint teljesen mindegy, kik lesznek a baloldal listáján vagy listáin, mert bárkik is lesznek rajta, „ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük”.

Dúró Dóra (Jobbik) szerint „a Mesterházy–Bajnai–Gyurcsány alkotta bűnszövetség a vesztes csapaton ne változtass elvét követi", és összefogásuk új mottója: együtt 2010. Dúró szerint színjáték volt minden politikustól az őszödi beszéd erkölcsi szintjétől való elszakadás, a Párbeszéd Magyarországért tömörülést pedig át lehetne nevezni Párbeszéd a Mandátumértra.

Az Együtt-PM és az MSZP hosszas egyeztetések után tavaly augusztus végén egyezett meg egymással a választási együttműködésről. Eszerint a két párt nem indít közös listát, viszont az egyéni választókerületeket előre egyeztetett módon (75-31 arányban) felosztják egymás között. A koordinált jelöltállítást rögzítő megállapodást a két párt októberben írta alá, a budapesti jelölteket novemberben mutatták be. Az Együtt-PM január elején azonban ismét tárgyalni hívta az MSZP-t, hogy megvizsgálják a korábban kötött megállapodásuk „kiterjesztésének és továbbfejlesztésének” lehetőségeit.

Mesterházy: Nem volt casting

Bajnai Gordon január 6-án azt mondta: a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arról beszélt, három lehetőséget lát arra, hogy az ellenzék egy jelöltet tudjon állítani a fideszesekkel szemben: vagy kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét, vagy közös listájuk lesz. 

Kedden még úgy nézett ki, hogy ha Bajnai Gordon hátrébb lép, Mesterházy Attilától is azt várja, ne ő legyen a közös lista vezetője. Felmerült ezért olyan javaslat, hogy a közös lista élére új személyt jelöljenek. A hírek szerint meg is indult a rossz emlékű miniszterelnökjelölt-casting, Róna Péter közgazdász és Surányi György neve is felmerült lehetséges közös listavezetőként, de Mesterházy Attila szerdán határozottan cáfolta, hogy bármilyen külső jelöltkeresés elkezdődött volna.

Szerdára már az körvonalózódott, hogy közös listán indul a két ellenzéki szervezet, és harmadikként beveszik a megállapodásba Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalícióját is. Az továbra is kérdéses, hogy Gyurcsány Ferenc szerepelhet-e a közös listán, az ellenzéki szavazók egy része ugyanis az ő személyét elutasítja.