Farkas Flóriánék kihátráltak a nemzetiségi regisztráció mögül?

2014.01.13. 20:06

A Roma Sajtóközpont birtokába került az Országos Roma Önkormányzat levele, melyben a szervezet elnöke, Farkas Flórián arra kéri a címzetteket, hogy egyelőre ne töltsék ki és ne adják le a nemzetiségi regisztrációs kérelmet, mellyel regisztrálni lehet a kisebbségi képviselők megválasztására.

Ez a kérés annál is meglepőbb, mivel pont a Farkas Flóriánt is soraiban tudó Fidesz választási törvényében szerepel első ízben a nemzetiségi képviselet intézménye. Az új választási törvény értelmében ugyanis lehetőség van arra, hogy a kisebbségek képviselőket küldjenek a parlamentbe, ehhez a választások előtt regisztrálni kell magukat az adott nemzetiséghez, kisebbséghez tartozó embereknek.

Korábban a roma jogvédő Horváth Aladár - a Magyarországi Cigánypárt elnöke -korábban már kifogásolta azt, hogy aki egyszer regisztrálta magát nemzetiségi szavazóként, az automatikusan kizárta magát a pártlistára való voksolásból.

A nemzetiségi regisztrációval közben újabb probléma is felmerült: a TASZ szerint rettentően könnyű visszaélni az online nemzetiségi regisztrációval, mivel a lakcímkártyán lévő adatokon kívül szinte semmit sem kell bemutatni. Jogvédők szerint így néhány személyes adat birtokában tömegeket lehet majd kiejteni a listás szavazásból.

Ez leginkább a roma közmunkásokat fenyegeti, akik köréből többször is jelentettek indokolatlan adatgyűjtést. A Roma Sajtóközpont Farkas Flóriánékat meg is kérdezte, hogy a roma közmunkások adataival való miatt kérik-e a regisztráció elhalasztását, de erre az ORÖ nem tudott "érdemi információval szolgálni".