A fideszesek elszólásaiból tudta az ellenzék Áder dátumát

2014.01.18. 18:23
A kormánypártnak kedvez, hogy minél hamarabb legyen a választás - állítja az ellenzék.

Az MSZP-nek nem okozott meglepetést Áder János bejelentése, miszerint a választás április 6-án lesz. A szocialista párt közleményében azt írta, hogy "sok fideszes politikus korábbi 'elszólása' már jelezte, hogy a döntés jóval hamarabb megszületett." Az MSZP közleménye kifejezetten optimista, ezt írják:

Az április 6-ai időpont (...) lehetővé teszi, hogy az ország a lehető leggyorsabban menessze a leszerepelt Orbán-kormányt, s egy új, az összefogás koalíciója által alkotott kabinet vezetésével keressen kiutat a válságból.

A Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség a Paksi Atomerőmű bővítését kapcsolta össze az április 6-ai dátummal, ezt írták:

Orbán Viktor rezsimjére egyaránt fenyegetést jelent a kormányváltó szövetség közös listája és mindaz a disznóság, ami a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban eddig kiderült. 

Az Együtt-PM szerint a Fidesznek sietnie kell, mert "minden nap egy újabb lelepleződés a számukra". 

Minél több idejük marad rá, a kormányváltást akaró erők és választópolgárok annál jobban meg tudják szervezni magukat, hogy a választás napján elzavarják a hatalomból Orbán Viktort és tettestársait

- írta a szövetség. Bajnaiék szerint kevés a hátralevő idő, de ahhoz elég, hogy "Magyarország polgárait nemcsak a Fidesz kormányzásának káraival szembesítsük, de együtt felmutassuk nekik azt az alternatívát is, amelyre érdemes szavazniuk."

Az LMP elismeri, hogy az államfő szuverén joga meghatározni a választás időpontját, amit minden politikai szereplőnek tiszteletben kell tartania - mondta Schiffer András az MTI-nek. A Lehet Más a Politika társelnöke szerint az viszont eddig is "nyilvánvaló volt", hogy a későbbi időpont nem kedvezett volna a kormánypártoknak.

A frakcióvezető szerint ha például május végén, az európai parlamenti választással egyszerre tartották volna az országgyűlési választást, akkor addigra minden bizonnyal a "rezsiblöff" már lelepleződött volna. Hozzátette, az LMP eleve a legkorábbi időpontra, április 6-ra várta a választások kiírását, pártjuk már hónapok óta így készül.

Április 6

Áder János szombaton bejelentette, hogy április 6-án lesz a parlamenti választás.

A törvényt szerint a választás napját 70-90 nappal előre kell kitűzni. Áder már korábbban beszélt arról, hogy rövid kampányt szeretne. A választás a becslések szerint körülbelül 4 milliárd forintba fog kerülni.  

Az idei választás nagyon sok tekintetben eltér az eddigiektől, a választók számára azonban nem tartalmaz sok újdonságot. Az eddigi 386 képviselő helyett csak 199 lesz majd a parlamentben: 106-an egyéni választókerületből, 93-an az országos listákról juthatnak be. A választás csak egyfordulós lesz, azaz április 6-án minden eldől.