Feljelentették a nagykátai utaztatókat

2014.01.20. 15:23

A vasárnapi nagykátai időközi választáson a Jobbik delegáltjának feltűnt, hogy egy autó több fordulóval szavazókat szállít a választás helyszínére. Mivel úgy tudták, hogy a jármű az MSZP helyi elnökének tulajdona, ezért panaszt tettek a helyi választási bizottságnál az MSZP–Együtt jelöltjére, Kántor Györgyre.

A bizottság a panaszt kivizsgálta és helybenhagyta, konkrét szankciót viszont nem vetettek ki, és a választási eredményt sem semmisítették meg. „Mivel az időközi választást egy harmadik személy nyerte, okafogyottá vált a kifogás” – indokolta a döntést a bizottság elnöke.

A Jobbik nem elégszik meg ennyivel, ezért a választási bizottság határozatára hivatkozva rendőrségi feljelentést is tesz az ügyben. Az MTI-nek adott nyilatkozatuk szerint választási csalás történt, amelynek hatására végül torz eredmény született.

A párt tarthatatlannak tartja, hogy az új választási törvény értelmében az áprilisi országgyűlési választásokon már nem lesz kampánycsend és szabad lesz utaztatni a szavazókat. Szerintük ha a Fidesz nem változtat ezeken a szabályokon, azzal beismeri: nem érdekük, hogy tiszta választások legyenek, illetve „borítékolható a tömeges szervezett utaztatás, amely előre megkérdőjelezi a választások eredményét”.