Közokirat-hamisításért megrovást kapott a volt MSZP-s képviselő

2014.01.22. 12:36

Bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisításért jogerősen is megrovásban részesítette a Debreceni Törvényszék Juhászné Lévai Katalint, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács korábbi szocialista elnökét. A törvényszék ezzel helyben hagyta a Debreceni Járásbíróság tavaly áprilisi, elsőfokú ítéletét.

A vádirat szerint a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács, amelynek akkor a nő volt az elnöke, a területfejlesztéshez kapcsolódó, illetve adminisztrációs és koordinációs feladatainak elvégzésére létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot. A tanács 2003. május 22-én hozott határozatával a közhasznú társaság könyvvizsgálóját 2003. május 31-i hatállyal visszahívta, majd a kht. ügyvezetője 2003. május 30-án a könyvvizsgáló jogviszonyát azonnali hatállyal, írásban felmondta. Egyben a könyvvizsgálói feladatok ellátására 2004. május 30-ig megbízási szerződést kötött egy céggel.

A vádirat kitér arra, hogy egy évvel később a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság ügyvezetője észlelte, hogy a kft. megbízatása lejárt, meghosszabbítására van szükség, valamint azt, hogy a korábbi könyvvizsgáló 2003. május 31-i visszahívását és az őt követő könyvvizsgáló megbízatását a cégnyilvántartásban nem vezették át. A kht. ügyvezetője a társaság ügyvédjéhez fordult, kérte a helyzet megoldását, és egyben tájékoztatta a felmerült problémáról Juhászné Lévai Katalint is.

A vádirat tartalmazza, hogy a kht. ügyvédjének tanácsára Juhászné Lévai Katalin a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács elnökeként saját hatáskörben eljárva, a tanács nevében 2004. május 31-én két „alapítói döntést" hozott. Az egyik rendelkezése szerint a korábbi könyvvizsgálót 2004. május 31-i hatállyal visszahívja, a másik rendelkezése szerint 2004. május 31-én a kht. könyvvizsgálójává választja a céget.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint az „alapítói döntések" valótlan tartalmú rendelkezéseket tartalmaztak, mert a tanács egy évvel korábban, 2003. május 22-én tartott ülésén határozott a könyvvizsgáló visszahívásáról, illetve ugyanezen az ülésen bízta meg a céget. A valótlan tartalmú „alapítói döntéseket" a vádlott is aláírta. Arról, hogy ezek nem felelnek meg a valóságnak, Juhászné Lévai Katalinnak, a kht. ügyvezetőjének és ügyvédjének is tudomása volt. A vádlott a cselekmény elkövetésének idején országgyűlési képviselő volt, képviselői mandátuma, és ezzel mentelmi joga 2010. május 13-án szűnt meg.

Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2011 januárjában hozott ítéletével a kht. ügyvezetőjét bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, a kht. ügyvédjét pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette. A Debreceni Járásbíróság 2013 áprilisában a legenyhébb szankciót alkalmazva megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalint. Az ítéletet akkor az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Debreceni Törvényszék elé.

A bíró az ítélet indoklásában rögzítette: álláspontjuk szerint az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat mind az elfogultság, mind a nyilvánosság tekintetében betartotta, megállapításai helytállók. Szavai szerint helytállóan értékelték az enyhítő körülményeket, miszerint Juhászné igyekezett orvosolni a hibát.