16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

A kormány Ukrajna szétesésére is készül

2014.01.30. 20:21 Módosítva: 2014.01.30. 20:41

Az Index kormányzati forrásból származó információi szerint csütörtökön az úgynevezett operatív törzs ülésén – amely létrehozására szerda este szólította fel a kormányfő Pintér Sándor belügyminisztert az ukrán válság súlyosbodása miatt – elhangzott: a kormánynak készülnie kell arra is, hogy Ukrajna kettészakad.

Ha ez megtörténik, abban az esetben várhatóan menekültáradat indul Magyarországra, és feltehetően a miénk valamivel hosszabb, illetve sokkal hosszabb közös határszakasszal rendelkező Szlovákiába és Lengyelországba is. Az operatív törzs ülésén elhangzott: szükség eseténe akár 170 000 menekült befogadását is meg lehet oldani (Ukrajna mintegy 48 millió lakosú, csak a magyar határ közelében lévő Kárpátalján 1,2 millióan élnek).

Három megye, Budapest

Ha valóban lesz a menekültáradat, a migránsokat üres szállodákban, vasútállomásokon, önkormányzati épületekben helyeznék el. Az operatív törzs ülésén ismertetett adatok szerint a 170 ezer helyet a három kelet-magyarországi megye és a főváros befogadókapacitása biztosítja. 

Orbán Viktor szerda este a visegrádi négyek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország) kormányfőivel tárgyalt az ukrán válságról. A megbeszélés után azt mondta: operatív törzs létrehozására utasította Pintér Sándort, valamint arra, hogy 

„készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”.

Csütörtökön lapunknak arra a kérdésére, hogy az operatív törzs létrehozása mit jelent, és az milyen feladatot végez el, a BM délután sajtóközlemény kiadásával válaszolt. Ebben azt közölték, hogy 

„Az operatív törzs a közreműködő állami szervek és más szervezetek tevékenységét hangolja össze. A Kormány az ukrajnai válsággal kapcsolatos döntéseinek előkészítése érdekében létrehozott operatív törzs álláspontja alapján, ha szükséges, határoz újabb kérdésekben”, valamint már ebben a délutáni közleményben is jelezték:

„Magyarország felkészült arra, hogy az ukrajnai helyzet esetleges kedvezőtlen alakulása következtében kialakuló migrációs hullámot megfelelő hatékonysággal kezelje.”

Közben Ukrajnában

  • Csütörtökön hajnalban a tüntetések folytatására szólították fel híveiket az ukrán ellenzéki vezetők, mert elfogadhatatlan számukra a kormánypárti képviselők által elfogadott amnesztiatörvény. A kormánypárt képviselői szerda éjjel, vita nélkül fogadták el az amnesztiatörvényt. Ez csak az után részesítene amnesztiában mindenkit, ha a tüntetők által elfoglalt hivatalok – a helyi önkormányzatok és a végrehajtó hatalom épületei – felszabadultak. Mivel nagy a bizalmatlanság a felek között, egyikük sem akarja megtenni az első lépést.
  • A csúcson Janukovics kidőlt: súlyos légúti megbetegedés és magas láz miatt szállították kórházba. Honlapján azért még hagyott egy üzenetet: „Ukrajna vezetése teljesítette minden vállalt kötelezettségét a politikai válság rendezése érdekében, az ellenzék azonban tovább élezi a helyzetet”, írta.
  • Eközben az Obama-kormány pénzügyi szankciókat készített elő az ukrán kormányilletékesek és a tüntetések vezetői ellen. A szankciók akkor léphetnek életbe, ha elharapódzik az erőszak. Vlagyimir Klicsko a Bildnek azt mondta, szerinte az Európai Uniónak is szankciókat kellene bevezetnie Viktor Janukovics ukrán elnök és munkatársai ellen. José Manuel Barroso minél előbb véget vetne az erőszaknak.
  • Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) csütörtökön óvatosan egyensúlyozó határozatot fogadott el az ukrán helyzettel kapcsolatban. A negyvenhét tagországból – az EU-tagjaiból és a jugoszláv illetve szovjet utódállamokból – álló szervezet strasbourgi ülésén 12 tartózkodás mellett 114 képviselő támogatta, 34 pedig ellenezte a dokumentumot, amely azt is kilátásba helyezte, hogy Ukrajna elveszítheti szavazati jogát már az április ülésen, amennyiben a politikai – egyes elemzők szerint már-már polgárháborúval fenyegető – helyzet nem oldódik meg erőszak bevetése nélkül. (Bővebben cikkünkben >>>)
  • Az MTI-nek egy magyar szakértő úgy nyilatkozott: nem húzódik el hosszan a válság Ukrajnában, a polgárháború veszélye nem áll fenn. Póti László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint jogos az óvatosság, és helyes döntés felkészülni a legrosszabbra, de úgy tűnik, polgárháborúra, anarchiára nem kell számítani. A szakértő szerint a legdrámaibb forgatókönyv az lehet, ha „a kétségbeesett Janukovics elnök, aki ragaszkodik hatalmához” minden nemzetközi intés ellenére bevezeti a rendkívüli állapotot, és rendőrök segítségével akarja felszámolni a tüntetéseket, ami nagyon hamar az elnök bukásához vezethet.
  • Az elemző által vázolt legrosszabb eshetőségre ezért Martonyi János külügyminiszter is elkezdett felkészülni. Ezért is hozták létre az operatív törzset – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. Orbán Viktor szerdán adott utasítást a törzs felállítására.


  • Hírek
  • Hírek