Lázár: Orbán válaszol a zsidó szervezeteknek

2014.02.06. 16:56

A jövő héten ad konkrét választ Orbán Viktor miniszterelnök arra a három kérdésre, amelyet a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén a zsidó szervezetek felvetettek − mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kerekasztal csütörtöki ülése után a Parlamentben, írja az MTI. A Mazsihisz − többek között a Szabadság térre tervezett német megszállás emlékműve miatt − azt is meglebegtette, hogy nem vesznek részt a holokauszt-emlékév megemlékezésein.

Lázár elmondta, hogy a tárgyaláson szerzett benyomásokról, javaslatokról és kritikákról tájékoztatni fogja Orbán Viktort, aki „minden magyar honfitársunknak és zsidó polgártársunknak” kíván válaszolni.

Lázár szerint három olyan fontos kérdés kapott kiemelt figyelmet, amelyre a zsidó szervezetek választ várnak a kormánytól: „a körösmezői borzalom kérdése” és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának ezzel kapcsolatban tett nyilatkozata, a Józsefvárosi pályaudvarból kialakítandó Sorsok Háza emlékhely és oktatási központ, illetve a német megszállási emlékmű, amelyet az 1944. március 19-én történt német megszállás évfordulója kapcsán kíván felállítani a kormányzat.

Lázár elmondta, hogy Németország felelőssége a magyar zsidó emberek deportálásában "elvitathatatlan és a kormány szempontjából megkérdőjelezhetetlen. (...) A németek által ellenünk elkövetett bűnök nem mentesítenek bennünket a saját magunk ellen elkövetett bűnök felelőssége alól, a német megszállás nem mentesíti" a magyarokat "abban, hogy 1944-ben a német megszállás következményeként Magyarországról a zsidó polgártársainkat és honfitársainkat magyarok és németek közösen deportálták".

negatív indulatoktól mentes, korrekt... konstruktív és tisztességes vita zajlott, természetesen bizonyos hangok nagyon kritikusak, élesek voltak

− fogalmazott Lázár.

A megbeszélés feszült, de őszinte hangulatú volt, sokan elmondták a problémáikat, ugyanakkor nem kaptunk választ a kérdéseinkre

− ezt pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke nyilatkozta a tárgyalás után.

A Mazsihisz elvileg a vasárnapi közgyűlésén dönt arról, hogy kivonulnak-e a holokauszt-emlékév rendezvénysorozatából. Elképzelhető azonban, hogy ezt a döntést csak azután hozzák meg, hogy Orbán Viktor a jövő héten választ ad az általuk legfontosabbnak tartott kérdésekre.