Vizsgálja az Unió a paksi szerződést

2014.02.06. 21:37

A Európai Bizottság szakértői, megkezdték a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodás vizsgálatát, hogy az közbeszerzési szempontból összhangban van-e az uniós szabályokkal, írja az MTI Chantal Hughes, az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője közleménye alapján.

A szóvivő elmondta, hogy a bizottság nagy jelentőséget tulajdonít az uniós közbeszerzési előírások megfelelő alkalmazásának, mert ez szolgálja leginkább minden érintett fél és a gazdaság érdekeit.

Januárban Sabine Berger, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság sosem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e tendert kiírni a paksi atomerőmű kapacitásának bővítésére, de szakértők megvizsgálják majd a magyar-orosz megállapodás közbeszerzési vonatkozásait.

Berger akkor azt is tudatta, hogy Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.