Önrevízió miatt bukták a lézerközpontot

2014.02.10. 14:51
A pénzügyi kezességet vállaló cég éves mérlegeinek visszamenőleges megváltoztatásáért zárták ki a KÉSZ-csoportot a szegedi szuperlézer, az ELI kutatóközpont megépítésére kiírt tenderből. A Kossuth téri átépítést is végző vállalatcsoport pályázatában azt is kifogásolták, hogy néhol túl alacsony anyagköltséggel számoltak, így végül egyedüliként a drágább ajánlatot tevő Strabag–Swietelsky-konzorcium maradt versenyben.

Az Index információi szerint több kizáró okot is találtak a szegedi szuperlézer-kutatóközpont tenderének bírálói a KÉSZ-csoport által beadott pályázati dokumentációjában.

A pályázaton, amelyet több mint féléves huzavona után, január végén zártak le, a KÉSZ és a Strabag–Swietelsky-konzorcium versengett a közel 27 milliárd forintos megrendelésért. A konzorcium végül mintegy 300 millió forinttal drágább ajánlattal kapta meg a beruházást, amit a Kossuth teret építő vállalat „értetlenül” fogadott. Korábban írtunk arról, hogy a KÉSZ a hír kiszivárgása után közleményt adott ki, amelyben azt írták: minden munkatársuk és a teljes menedzsment „értetlenül áll az események előtt”, nem értik, miért nyilvánította érvénytelenné az ajánlatkérő a beruházás szegedi helyszínétől néhány száz méterre székelő cég ajánlatát.

Úgy tudjuk, hogy a bírálók négy olyan pontot neveztek meg a KÉSZ dokumentációjában, amelyek külön-külön is alkalmasak lettek volna a pályázat érvénytelenítésére.

Két esetben komoly jogi problémát találtak a benyújtott referenciák között is, de a legsúlyosabb kifogás vélhetően az volt, hogy a KÉSZ pályázatához kezességet nyújtó kecskeméti Mi-Be Alfa Ingatlanhasznosító Kft. könyvelését a pályázat benyújtása előtt megváltoztatták.

A bírálók szerint a 2008–2012 közötti időszakra kiterjedő önrevízió kifejezetten azért történt, hogy a céget alkalmassá tegyék a pályázati előírásokban szereplő feltételek teljesítésére, és a papírokban szerepeltethető legyen a KÉSZ Zrt. fizetőképtelensége esetére „pénzügyi kapacitást nyújtó szervezetként”. A közel 3 milliárdos saját tőkével rendelkező kft. üzleti beszámolóiban az önrevízió hatására javultak eredmények, ezt azonban a bírálóbizottság nem nézte jó szemmel.

A KÉSZ viszont azt állítja, hogy a kiírónak nincs joga állást foglalni egy önrevízió jogszerűségéről vagy megalapozottságáról. Azt állítják, hogy az új mérlegadatokat neves könyvvizsgáló cég hagyta jóvá, az adatok számviteli szabályoknak megfelelő hatályos mérlegbeszámolón alapulnak, jogszerűségét a könyvvizsgáló tanúsítja.

Kizárással büntették a KÉSZ-csoportot azért is, mert több esetben „túl alacsony” árat adott meg a tervezett költségvetésében. A bírálat szerint néhány tétel aránytalanul eltért a tervezői költségvetéstől, ami megalapozatlanná teszi a terveket. A KÉSZ az Index kérdésére azt állította, hogy saját ajánlatuk és a versenytársaké között összesen 1,3 százalék volt a különbség, így a Strabag-konzorcium árai is mintegy 6,5 százalékkal alámentek az ajánlatkérő által biztosított keretösszegnek.

A szegedi beruházás pályázatával párhuzamosan egy presztízsharc is kezdődött az építőcégek között, ugyanis mindkét oldalnak kiemelten fontos állami építkezésekre van szerződése a fővárosban. A KÉSZ-nek a Parlament környékével és a teljes Kossuth térrel kell elkészülnie a választásokig, a Swietelskynek pedig Várkert Bazár rekonstrukcióját kellett március 30-ra befejeznie. A napokban derült ki, hogy az utóbbi csak augusztusra készülhet el teljesen.