Kövér: 1400-ból 10 se

2014.02.12. 21:46

 A 2010-es kormányváltás után 1400 ügyben indítottak vizsgálatot kormányzati szervek, ebből kevesebb mint tíz jutott el a bírósági szakig, és mindössze néhány tucat embert vádoltak meg valamilyen visszaéléssel – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán egy vidéki rendezvényen az elszámoltatásokról. 

A kormány csak addig tudott felelősséget vállalni ezekért az ügyekért, amíg a kormányzati szervek „kezében voltak”. Amikor azok átkerültek az ügyészséghez és a bírósághoz, „azok az ítéletek születtek, amelyek születtek” – írja az MTI.

A két szám közötti óriási különbséget azzal magyarázta, hogy az ügyek egy részében a vizsgálatot végző szervezetek nem találtak jogsértésre utaló jeleket, más esetekben eltűntek a bizonyítékok, míg a harmadik hátráltató tényező az volt, hogy:

néha nehéz jogilag meghatározni azt a cselekményt, amelyet a köznapi ember tisztességtelennek gondol.

A igazságot kereső közvélemény számára emiatt az igazságszolgáltatás nem működik túl hatékonyan, de ehhez figyelembe kell venni azt is, hogy 1990-ben azt érintette legkevésbé a rendszerváltozás, jegyezte meg.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a devizahitelesek problémájával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki megnézi az elmúlt 25 év történetét, akkor láthatja, melyek voltak azok a kormányok, amelyek a bankokat akarták konszolidálni, és kik azok, akik az adósokat.