Túlélte a hangfelvétel-botrányt
az orvosi kamara elnöke

2014.02.15. 20:08

Nem bukott meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István és elnöksége, a kamara küldöttgyűlése ugyanis szombaton bizalmat szavazott nekik, írja az MTI.

A küldöttközgyűlésen lemondott a kamara felügyelőbizottsága (fb), így az ülésen nem szavaztak az fb visszahívásáról, amely procedúra egyébként szerepelt volna a napirenden. Ezért harminc napon belül új felügyelőbizottságot kell választani egy újabb küldöttközgyűlés keretében – mondta Éger a zárt ülés után.

Nő a tagdíj

A küldöttek szavaztak a tagdíjról is. A döntés szerint

  • 2013. január 1-jéig visszamenőleg a korábban hivatalos 1700 forintos havi tagdíj érvényes,
  • 2014. február 16-tól pedig havi 2300 forintra nő a fizetendő összeg.

A MOK elnöke szerint nagy kárt okozott a kamarának az, hogy a köztestület működésével kapcsolatban a felügyelőbizottság a nyilvánossághoz fordult:

"Az fb nem a tényeken alapuló és idejekorán megszellőztetett jelentése, amely számos valótlanságot állított, rossz színben tüntette fel a kamarát".

A NAV-hoz fordultak a pazarlás miatt

Az Index még decemberben írt arról, hogy a MOK felügyelőbizottsága az adóhatóságnál tett bejelentést az aggályos és pazarlásra utaló pénzügyek miatt. A birtokunkba került hangfelvétel szerint az fb elnöke november végén

  • csökkenő tagi szolgáltatásokról,
  • emelkedő elnöki jutalmakról,
  • milliós lelépési összegekről,
  • kamarai pénzből kifizetett gyorshajtási és parkolási bírságokról,
  • magas ügyvédi és hirdetésszervezői számlákról

számolt be.

Cégadatok szerint a kamara korábbi alelnöke, a jobbikos képviselőként is dolgozó Gyenes Géza saját háziorvosi bt-jének is számlázott ki pénzeket, de ez nem volt látható cége mérlegében.