Magyar katonák mennek Közép-Afrikába

2014.02.19. 21:41

Döntött a kormány a magyar katonai részvételről az Európai Unió Közép-afrikai Köztársaságbeli Műveletében (EUFOR RCA), írta az MTI. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

A Magyar Honvédség állományából legfeljebb hat (váltási időszakban maximum 12) törzstisztet küldenek a missziót vezető műveletparancsnokságra, részben pedig a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában települő hadszíntéri parancsnokságra a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. december 31-ig.

Az országban korbban is egymást követték a különböző polgárháborúk és puccsok ( erről bővebben itt olvashat>>>), azonban a mostani annyiban különbözik a korábbi harcoktól, hogy először éleződött ki szektariánus vonalak mentén a konfliktus. A Közép-afrikai Köztársaságban a lakosság 35 százaléka törzsi vallású, negyede római katolikus, negyede protestáns, 15 százaléka szunnita muszlim.

A tavaly év elején az országot anarchiába taszító újabb konfliktus gyökerei még 2005-ig nyúlnak vissza, amikor a Séléka szövetség vezetőjeként Michel Djotodie lázadást robbantott ki Francois Bozizé elnök ellen. A Séléka muzulmán lázadói régóta kifogásolták, hogy az egymást váltó keresztény kormányok nem vették figyelembe érdekeiket.

Franciaország december elején többek között a népirtás elkerülésére hivatkozva döntött a katonai beavatkozásról, és 1600 katonát küldött Közép-Afrikába.