Átkozott az Orbán

2014.02.20. 21:30

A Demokratikus Koalíció csütörtökön igazi All-star gálát rendezett a Westendben, a csapat a Bauer-Gyurcsány-Oláh-Kerék-Bárczy felállásban lépett a Best Western Hotel színpadára. A párt fővárosi jelöltjeinek bemutatóján az MTI járt, mi a tudósítás alapján emeljük ki a legfontosabb mozzanatokat.

Gyurcsány Ferenc a német megszállás emlékművéről beszélt, amit „elátkozott”-nak nevezett, mivel az ügy úgy tűnik, csúnyán a kormány körmére ég. A DK elnöke leszögezte, ők nem érik be azzal, hogy a német megszállás emlékművét nem március 19-én, hanem május végén állítják fel.

Az alattomosság, a tisztességtelenség május 31-én éppen akkora lesz, mint március 19-én.

Az emlékmű angyalmotívumát megidézve szegezte a kérdést Orbánnak – akit szintén „átkozott”-nak nevezett –, hogy

Kik kísérték a később meggyilkolt újpesti zsidó lakosságot az óbudai téglagyárba, a magyar arkangyal?

Gyurcsány azért beszólt Puch Lászlónak is, állítva, hogy a pártpénztárnokok körül azért nincsenek botrányok, mivel „kéz kezet mos, és a pártpénztárnokok egymást fenyegetik”. Gyurcsány azért nagyon hangsúlyozta, milyen fontos a baloldali együttműködés, szerinte az „orbáni önkénnyel” szemben mára érdektelen, hogy „a demokraták sokszínű sokaságát” hány vita osztja meg a részletkérdésekben. 

A DK elnöke – aki a beszámoló alapján szokása szerint ellopta a show-t – azt is elmondta, közelebb érzi magához

a demokrata franciát, németet, olaszt, mint a másik magyart utáló, megvető, a világból kivetni akaró, önmagát magyarnak hívó senkiházit

De ezzel még nem volt vége a sziporkáknak. Odavágott a rezsicsökkentésnek: Ugyanis ha az emberek néhány fillérért lemondanak arról az igényről, hogy európai polgárok legyenek, "akkor megette a fene". És a biztonság kedvéért odavágott még egyszer Orbánnak az ukrán események miatti kínos hallgatás miatt is, holott korábban Magyarországon többször "szemkilövetőzött".

A fórumon azért a jelöltek is szóhoz jutottak, Oláh Lajos terézvárosi jelölt a gazdagok támogatását ostorozta, a XII. kerületben induló Bauer Tamás pedig a korábbi kormányok becsületét vette védelmébe, különösen a Bokros-csomagot, amellyel szerinte tíz évre növekedési pályára állították a magyar gazdaságot. Elmondta egyúttal azt is, mennyire örül, hogy Bokros Lajos az Összefogás külső támogatója lett.

Kerék-Bárczy Szabolcs belvárosi jelölt beszédében a szakpolitikai viták fontosságát hangsúlyozta, és korábbi MDF-es önmagát mentegetve azt állította, amikor az MDF szóvivőjeként bírálta Gyurcsány Ferencet, csak azért tette ezt, mert fontosnak tartotta az elkezdett reformok végigvitelét. És ha már beszélhetett, az alkalmat megragadva vitára hívta ki választókerületi ellenfelét, Rogán Antalt.