Már tavaly nyáron fizetésképtelen volt a Bárka

2014.02.28. 17:47

Néhány hete nyílt levélben fordult a Bárka Színház társulata Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez a színház átadás-átvétele elhúzódása miatt. A levélben arra hívták fel a figyelmet, hogy a színház financiális helyzetet az utóbbi időben annyira megromlott, hogy a fizetések is elmaradtak, nem tudtak bemutatni előadásokat, és megszakítottak próbákat is. Az intézmény a politikusoktól várja a helyzet megoldását.

Úgy tudjuk, hogy tavaly a Bárkában visszamenőleges gazdasági ellenőrzés zajlott, amely számos szabálytalanságot állapított meg a színház 2008-2012-es működésében.

Az Állami Számvevőszék szerint a színház a vizsgált időszakban 1 milliárd 469 millió forintot használt fel. Az összeg több mint fele, 758 millió forint államit támogatásként került a költségvetésbe, 30,5 százalékot, 448 milliót pedig a VIII. kerület adott az intézménynek. A fennmaradó 262 millió egyéb támogatásokból, pályázatokból jött össze.

A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a színház látogatószáma is visszaesett. Míg 2008-ben több mint 26 ezren váltottak jegyet 35,5 millió forint értékben, addig 2012-re ez a szám 19 ezerre csökkent, és ezzel arányosan 27 százalékkal visszaesett a jegyárbevétel is.

Az ÁSZ szerint a színház azonban nem tudott teljes körű elszámolást bemutatni az ellenőröknek. Az jelentésben az áll, hogy az intézmény megsértette a számviteli törvényt a felhasználásról vezetett hiányos könyveléssel.

A veszteséges működés miatt a Bárka Színház Nonprofit Kft. már 2013 nyarán fizetésképtelenné vált. Az ÁSZ azt is felrótta, hogy az ügyvezető a válságos gazdasági helyzetben sem tette meg a törvényben előírt kötelezettségét, és nem hívta össze a színházat fenntartó cég taggyűlését, hogy döntsenek a szükséges lépések megtételéről.

A színháznak nem sikerült megfelelően terveznie az éves gazdálkodását sem. Minden vizsgált éveben nyereséges üzleti tervet adott le az önkormányzatnak, de 2009-et kivéve nem tudta teljesíteni a kitűzött célokat. Az ÁSZ szerint az elmaradásokat minden évben a ráfordítások túllépése okozta.