A fóti fekete lyuk falja a polgármestereket

2014.03.01. 08:10
Öt év alatt három fideszes polgármestert használt el Fót, legutóbb novemberben voltak választások a városban. Most vasárnap mégis újra választaniuk kell a fótiaknak, de csak néhány hónapra: ősszel, a rendes önkormányzati választások idején újabb kör következik. A legutóbbi, novemberi választást csalás miatt semmisítette meg a bíróság, ezt ismétlik meg a városban a hétvégén.

Vasárnap időközi választás lesz Fóton, fél éven belül már a második: tavaly novemberben tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást, de választási csalás miatt a bíróság megsemmisítette ennek az eredményét, és új választást rendelt el. Akkor azért kellett választást tartani, mert a város korábbi fideszes polgármestere, Cselőtei Erzsébet lemondott polgármesteri és egyéni képviselői helyéről is. Novemberben Takács István, az Összefogás jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.

A bíróság döntött

Szervezett szállítás miatt semmisítették meg a novemberi fóti választás eredményét. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta.

Más probléma is volt a szavazással: a Népszava néhány nappal később azt írta, hogy egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve.

Fel kéne gyújtani a Parlamentet

„Skanzen lett ez a város – mondta egy öreg boltos Fóton. – Hatvanötben jöttem Fótra először, most becsukott szemmel is eltájékozódnék, annyira nem változott itt semmi.” A kátyús és gondozatlan utcákat, az omladozó városházát és a romos kultúrházat nagyon sokan emlegették a városban. Meg azt, hogy úgy általában semmi sem megy előre, és a város mindenkitől lemarad a politikai harcok miatt.

„Átmegyek Mogyoródra vagy Veresegyházra, és egész más a környék, azok a települések fejlődnek! Fóton nem változik semmi” – mondta egy fóti. „Teljesen mindegy, hogy ki a polgármester, mert a testület megköti a kezét" – vázolta a helyzetet ez a férfi. „Ugyanazok ülnek az önkormányzatban, mint a szocializmusban, ugyanazok vezetik a várost, mint az elmúlt húsz évben" – tette hozzá.  A zöldséges szerint egyszerűen csak „fel kéne gyújtani a Parlamentet” – mást nem is mondott a hétvégi választásról.

Fideszes logó a független plakáton

Megtámadták a Fidesz által támogatott jelölt, Bartos Sándor választási plakátjait a helyi választási bizottság előtt. A beadvány szerint megtéveszti a választókat, hogy Bartos hivatalosan függetlenként indul a választáson, a plakátokon viszont mégis ott van a Fidesz logója. „Mitől független akkor Bartos?" – tette fel a költői kérdést Takács. Az Összefogás jelöltje elmondta, hogy nem ő a beadványozó, de ismeri és egyet is ért a beadvánnyal. A választási bizottság várhatóan csütörtök kora délután dönt a beadványról.

Bartos Sándort is kerestük, ő nem tud a beadványról, és szerinte nem probléma, hogy a plakátján rajta van a Fidesz logója, hiszen nem titok, hogy a párt támogatásával indul a választáson.

 „Nem érdekel a politika, egyáltalán nincs tétje ennek a választásnak – mondta egy boltos, miközben a tésztákat igazgatta a polcon. A városszéli kisboltban dolgozó nő szerint nem téma az emberek közt a vasárnapi szavazás, ezt egy pékségben dolgozó nő is megerősítette, és a város sincsen elárasztva választási plakátokkal. „Egyik fülemen be, másikon ki, nincs véleményem a poltikáról” – mondta egy kisgyerekes anyuka.

„Lesz itt még meglepetés" – titokzatoskodott egy középkorú nő és babakocsit tologató ismerőse. Később elmondta, hogy „mindenki azt hiszi, hogy a Fidesz fog nyerni, de nagyon sokan nem mernek beszélni. A választófülkében viszont elmondják majd a véleményüket. De tényleg, engem is meglepett, hogy a munkahelyemen mennyire hírzárlat volt. Mindenki fél elmondani, hogy mit gondol."

Hibriddel a kátyúk közt

„Borzasztó a lepusztultság a városban. Az utak, a középületek borzalmas állapotban vannak, az átmenő forgalommal is kezdeni kell valamit" – sorolta Takács István, hogy miket kell megoldania egy új polgármesternek. „Ez a hét hónap, amiről most a választás szól majd, legfeljebb a fejlesztések elkezdésére lesz elég" – mondta Takács arra utalva, hogy idén ősszel a rendes önkormányzati választásokon megint polgármestert fognak választani a fótiak.

A térképen Sátorfák néven megjelölt külső településrészen nincsenek aszfaltozott utak, és a helyiek szerint a közvilágítás sem jó. Amikor ott jártunk mégis több új házat, városi terepjárókat láttunk, és egy nem túl gyakori hibrid autót is, tehát a környék nem egy tipikus szegénysor vagy nyomortelep benyomását keltette. Az emberek szerint a városvezetés kudarca, hogy itt se közvilágítás, se kátyúzott utak nincsenek.

„Nem lenne jó, ha az MSZP-s jelölt nyerne, mert nem kéne elveszíteni azt a sok pénzt, amit már megnyert a város" – mondta egy boltos Fóton, aki nem bízik Takács Istvánban. Bartos Sándor, a Fidesz támogatásával induló polgármesterjelölt sorolta a pályázatokat, amiken a város már nyert, és küszöbön áll a megvalósítás: a művelődési ház a jelölt tervei szerint még idén megújul, és aszfaltozni is fognak Fóton.

Fót falja a fideszes polgármestereket

A 19 ezer lakosú Fóton tavaly novemberben azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Elmondása szerint nem bírta az állandó harcot az – egyébként fideszes többségű – képviselő-testülettel.

2008 óta egyébként három fideszes polgármestert „használt el” Fót. 2010-ben Cselőtei párttársát, Mádly Zsoltot váltotta, mert a párt nem őt indította a választáson. Mádly hivatali ideje nem volt problémamentes, orrba verésig fajuló viták tarkították a testületi üléseket, a hivatalából többször felfüggesztették, és a képviselő-testület is kezdeményezett ellene fegyelmit.

Mádly 2009-ben lett polgármester, azután hogy a bíróság 2008-ban megfosztotta polgármesteri tisztségétől Szent-Iványi Gézát, mert az visszaélt a Cora által adományozott étkezési jegyekkel. Eltűnt ugyanis kétmillió forintnyi étkezési jegy, ami miatt a képviselő-testületben is megpróbálták Iványit eltávolítani posztjáról, ez azonban csak az ítélettel sikerült.

Idén ősszel pedig ismét polgármestert választanak majd a fótiak: a rendes önkormányzati választásokon újra szavazniuk kell majd a város vezetőiről.