Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fóti fekete lyuk falja a polgármestereket

2014.03.01. 08:10
Öt év alatt három fideszes polgármestert használt el Fót, legutóbb novemberben voltak választások a városban. Most vasárnap mégis újra választaniuk kell a fótiaknak, de csak néhány hónapra: ősszel, a rendes önkormányzati választások idején újabb kör következik. A legutóbbi, novemberi választást csalás miatt semmisítette meg a bíróság, ezt ismétlik meg a városban a hétvégén.

Vasárnap időközi választás lesz Fóton, fél éven belül már a második: tavaly novemberben tartottak időközi polgármester- és képviselőválasztást, de választási csalás miatt a bíróság megsemmisítette ennek az eredményét, és új választást rendelt el. Akkor azért kellett választást tartani, mert a város korábbi fideszes polgármestere, Cselőtei Erzsébet lemondott polgármesteri és egyéni képviselői helyéről is. Novemberben Takács István, az Összefogás jelöltje kapta a legtöbb szavazatot.

A bíróság döntött

Szervezett szállítás miatt semmisítették meg a novemberi fóti választás eredményét. A Jobbik helyi politikusai már a voksolás napján panaszt tettek a helyi választási bizottságnál, azt állítva: egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta.

Más probléma is volt a szavazással: a Népszava néhány nappal később azt írta, hogy egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve.

Fel kéne gyújtani a Parlamentet

„Skanzen lett ez a város – mondta egy öreg boltos Fóton. – Hatvanötben jöttem Fótra először, most becsukott szemmel is eltájékozódnék, annyira nem változott itt semmi.” A kátyús és gondozatlan utcákat, az omladozó városházát és a romos kultúrházat nagyon sokan emlegették a városban. Meg azt, hogy úgy általában semmi sem megy előre, és a város mindenkitől lemarad a politikai harcok miatt.

„Átmegyek Mogyoródra vagy Veresegyházra, és egész más a környék, azok a települések fejlődnek! Fóton nem változik semmi” – mondta egy fóti. „Teljesen mindegy, hogy ki a polgármester, mert a testület megköti a kezét" – vázolta a helyzetet ez a férfi. „Ugyanazok ülnek az önkormányzatban, mint a szocializmusban, ugyanazok vezetik a várost, mint az elmúlt húsz évben" – tette hozzá.  A zöldséges szerint egyszerűen csak „fel kéne gyújtani a Parlamentet” – mást nem is mondott a hétvégi választásról.

Fideszes logó a független plakáton

Megtámadták a Fidesz által támogatott jelölt, Bartos Sándor választási plakátjait a helyi választási bizottság előtt. A beadvány szerint megtéveszti a választókat, hogy Bartos hivatalosan függetlenként indul a választáson, a plakátokon viszont mégis ott van a Fidesz logója. „Mitől független akkor Bartos?" – tette fel a költői kérdést Takács. Az Összefogás jelöltje elmondta, hogy nem ő a beadványozó, de ismeri és egyet is ért a beadvánnyal. A választási bizottság várhatóan csütörtök kora délután dönt a beadványról.

Bartos Sándort is kerestük, ő nem tud a beadványról, és szerinte nem probléma, hogy a plakátján rajta van a Fidesz logója, hiszen nem titok, hogy a párt támogatásával indul a választáson.

 „Nem érdekel a politika, egyáltalán nincs tétje ennek a választásnak – mondta egy boltos, miközben a tésztákat igazgatta a polcon. A városszéli kisboltban dolgozó nő szerint nem téma az emberek közt a vasárnapi szavazás, ezt egy pékségben dolgozó nő is megerősítette, és a város sincsen elárasztva választási plakátokkal. „Egyik fülemen be, másikon ki, nincs véleményem a poltikáról” – mondta egy kisgyerekes anyuka.

„Lesz itt még meglepetés" – titokzatoskodott egy középkorú nő és babakocsit tologató ismerőse. Később elmondta, hogy „mindenki azt hiszi, hogy a Fidesz fog nyerni, de nagyon sokan nem mernek beszélni. A választófülkében viszont elmondják majd a véleményüket. De tényleg, engem is meglepett, hogy a munkahelyemen mennyire hírzárlat volt. Mindenki fél elmondani, hogy mit gondol."

Hibriddel a kátyúk közt

„Borzasztó a lepusztultság a városban. Az utak, a középületek borzalmas állapotban vannak, az átmenő forgalommal is kezdeni kell valamit" – sorolta Takács István, hogy miket kell megoldania egy új polgármesternek. „Ez a hét hónap, amiről most a választás szól majd, legfeljebb a fejlesztések elkezdésére lesz elég" – mondta Takács arra utalva, hogy idén ősszel a rendes önkormányzati választásokon megint polgármestert fognak választani a fótiak.

A térképen Sátorfák néven megjelölt külső településrészen nincsenek aszfaltozott utak, és a helyiek szerint a közvilágítás sem jó. Amikor ott jártunk mégis több új házat, városi terepjárókat láttunk, és egy nem túl gyakori hibrid autót is, tehát a környék nem egy tipikus szegénysor vagy nyomortelep benyomását keltette. Az emberek szerint a városvezetés kudarca, hogy itt se közvilágítás, se kátyúzott utak nincsenek.

„Nem lenne jó, ha az MSZP-s jelölt nyerne, mert nem kéne elveszíteni azt a sok pénzt, amit már megnyert a város" – mondta egy boltos Fóton, aki nem bízik Takács Istvánban. Bartos Sándor, a Fidesz támogatásával induló polgármesterjelölt sorolta a pályázatokat, amiken a város már nyert, és küszöbön áll a megvalósítás: a művelődési ház a jelölt tervei szerint még idén megújul, és aszfaltozni is fognak Fóton.

Fót falja a fideszes polgármestereket

A 19 ezer lakosú Fóton tavaly novemberben azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. Elmondása szerint nem bírta az állandó harcot az – egyébként fideszes többségű – képviselő-testülettel.

2008 óta egyébként három fideszes polgármestert „használt el” Fót. 2010-ben Cselőtei párttársát, Mádly Zsoltot váltotta, mert a párt nem őt indította a választáson. Mádly hivatali ideje nem volt problémamentes, orrba verésig fajuló viták tarkították a testületi üléseket, a hivatalából többször felfüggesztették, és a képviselő-testület is kezdeményezett ellene fegyelmit.

Mádly 2009-ben lett polgármester, azután hogy a bíróság 2008-ban megfosztotta polgármesteri tisztségétől Szent-Iványi Gézát, mert az visszaélt a Cora által adományozott étkezési jegyekkel. Eltűnt ugyanis kétmillió forintnyi étkezési jegy, ami miatt a képviselő-testületben is megpróbálták Iványit eltávolítani posztjáról, ez azonban csak az ítélettel sikerült.

Idén ősszel pedig ismét polgármestert választanak majd a fótiak: a rendes önkormányzati választásokon újra szavazniuk kell majd a város vezetőiről.