Jenő
-2 °C
6 °C

Szereti a nőket? Számoljon csillagvirágot!

2014.03.05. 15:08

A korai tavasz miatt idén nőnapon számolja meg a nyíregyházi Sóstói-erdőben a védett ligeti csillagvirágot az E-misszió Egyesület, akik minden önkéntest szívesen várnak az akcióra (bővebb információ itt).

A legkorábban nyíló tavaszi védett növényritkaság, a Duna mentén, valamint a Dunántúlon viszonylag gyakori, a Tiszántúl területén azonban csupán néhány populációját ismerik. A Nyírségben csupán öt-hat helyen, például Bátorligeten, a debreceni Nagyerdőben és a nyíregyházi Sóstói-erdőben él.

A kékeslila virágú, hagymás ligeti csillagvirág tövenkénti természetvédelmi értéke ötezer forint, virágzásának jellemző időpontja március-április fordulója, de az idei enyhe tél miatt kivételesen korán, már február utolsó napjaiban kinyíltak az első virágok. A Sóstói-erdőben egyetlen helyen nő, de egy tizenkét éve történt tarvágást követően veszélybe került, akkor csak 220 tövet találtak belőle - olvasható az egyesület honlapján.

A csillagvirág az elmúlt tíz év alatt kiheverte a megrázkódtatást, 2012-ben 4325 tőre növekedett. Tavaly azonban a márciusi hóesés és a fagyok miatt vastagon betakarta a hó a növényt, így a csak 2660 tövet számláltak meg. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?