Szereti a nőket? Számoljon csillagvirágot!

2014.03.05. 15:08

A korai tavasz miatt idén nőnapon számolja meg a nyíregyházi Sóstói-erdőben a védett ligeti csillagvirágot az E-misszió Egyesület, akik minden önkéntest szívesen várnak az akcióra (bővebb információ itt).

A legkorábban nyíló tavaszi védett növényritkaság, a Duna mentén, valamint a Dunántúlon viszonylag gyakori, a Tiszántúl területén azonban csupán néhány populációját ismerik. A Nyírségben csupán öt-hat helyen, például Bátorligeten, a debreceni Nagyerdőben és a nyíregyházi Sóstói-erdőben él.

A kékeslila virágú, hagymás ligeti csillagvirág tövenkénti természetvédelmi értéke ötezer forint, virágzásának jellemző időpontja március-április fordulója, de az idei enyhe tél miatt kivételesen korán, már február utolsó napjaiban kinyíltak az első virágok. A Sóstói-erdőben egyetlen helyen nő, de egy tizenkét éve történt tarvágást követően veszélybe került, akkor csak 220 tövet találtak belőle - olvasható az egyesület honlapján.

A csillagvirág az elmúlt tíz év alatt kiheverte a megrázkódtatást, 2012-ben 4325 tőre növekedett. Tavaly azonban a márciusi hóesés és a fagyok miatt vastagon betakarta a hó a növényt, így a csak 2660 tövet számláltak meg.