Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emeltek a gyermekeiket sanyargató szülők ellen

2014.03.06. 09:20 Módosítva: 2014-03-06 09:21:28

Vádat emeltek egy gyöngyössolymosi pár ellen, akik két közös kisgyermekük mindennapi gondozását, élelmezését, tisztán tartását súlyosan elhanyagolták, az apa pedig bántalmazta is a gyerekeket, közölte a Gyöngyösi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint M. Károlynak és L. Mónikának 2010. november 25-én, majd 2012. november 18-án született gyermeke. A vádlottak nem dolgoztak, kizárólag a gyermekek után járó állami támogatásból éltek. A pénzt azonban az ügyészség közleménye szerint jórészt "élvezeti cikkek" vásárlására fordították.

A nagyobb gyermeket 2012 tavaszán családi napközibe adták. A kisfiú koszos, ruházata elhanyagolt volt. Amikor az anya 2012 novemberében veszélyeztetett terhesként kórházba került, az apa a bölcsődébe sem járatta már nagyobbik fiát, hanem otthon, ellátatlanul hagyta, nem fürdette meg, és nem etette elégségesen.

Mikor a fiút az anyja újból bölcsődébe vitte, a gondozónők azt tapasztalták, hogy a gyermek már nem csak tetves, hanem a korábbiakhoz képest testileg is visszafejlődött. Járása bizonytalanná vált és félelemmel reagált a felé irányuló mozdulatokra. A gondozók ugyan már korábban is észleltek sérüléseket a kisfiún, de az anya ezekről azt mondta: a gyermek mégnem tanult meg rendesen járni és sokszor elesik.

A kisebb gyermek, a 3 hónapos csecsemő jobb arcán a gyermekorvos 2013. február 19-én bántalmazásból eredő sérüléseket diagnosztizált. Ezután a gyámhatóság mindkét kisfiút védelembe vette, és az egri gyermekotthonban helyezte el.

A vádlottak súlyosan megszegték az őket, mint szülőket terhelő nevelési, gondozási kötelezettségüket, amivel kiskorú gyermekeik testi, értelmi és érzelmi fejlődését veszélyeztették. Ezért az ügyészség mindkettőjüket kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, az apát továbbá - ezzel halmazatban - két rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére, részben folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés bűntettével is vádolja.

Az ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabása mellett azt is indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát.