A Napi Gazdaság adja ki Zuschlag könyvét

2014.03.07. 12:43 Módosítva: 2014.03.07. 19:19
A Századvég tulajdonában álló napilap adja ki a volt MSZP-s politikus botránykönyvét. Az interjú miatt a lap egyik vezető munkatársa felmondott.

Nem volt véletlen, hogy a Napi Gazdaságban jelent meg az interjú Zuschlag Jánossal, ugyanis a volt politikus könyvét a Századvég tulajdonában lévő újság könyvkiadója adja ki. A választások előtt egy hónappal megjelent interjú miatt egyszerre háborog és viccelődik Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó.

Az Index kérdésére Keresztesi Péter, a Századvég marketing- és kommunikációs vezetője, egyben a Napi Gazdaság ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a Napi Gazdaság Kiadó Kft. adja ki a könyvet, ami hétfőn jelenik majd meg.

Bár a politikai jellegű könyv elsőre kissé profilidegennek tűnik egy gazdasági napilap kiadójától, Keresztesi szerint érdemes a könyv hétfői megjelenéséig várni, hogy eldöntsük, inkább politikai vagy gazdasági lesz-e a könyv. Egyelőre csak a Blikkből és a Napi Gazdaságban megjelent interjúból következtethetünk a tartalmára.

Az interjút Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője, és G. Fodor Gábor, a hatalom férfiasságáről előszeretettel értekező századvéges stratégiai igazgató jegyzi. A nyomtatott lapban az interjú mellé Barcza "Kordokumentom" címen rövid véleménycikket is írt, amiben saját interjújának fontosságát hangsúlyozza.

Értesüléseink szerint a Napi Gazdaság egyik vezető munkatársa csütörtökön felmondott a cikk megjelenése miatt. A szerkesztőségben többen is furcsállták, hogy miért jelenik meg egy ilyen, egyértelműen politikai jellegű, az újságtól idegen interjú a lapban, ráadásul éppen abban a rovatban, ahol a kiemelt témákkal szoktak részletesebben foglalkozni. Az egyik forrásunk a lap "helyi thémásodásáról" beszélt.

Így kell szétszedni egy napilapot

Ezzel a Napi Gazdaságnál senki nem maradt a korábbi, Századvég előtti lapvezetésből (tehát a korábbi főszerkesztő, felelős szerkesztő és a lapszerkesztők közül). A Századvég ráadásul úgy cserélhette ki a lapvezetést, hogy mindenki inkább felmondott, kirúgniuk senkit nem kellett. Eközben egyébként a munkatársak egy jelentős része is távozott az utóbbi hónapokban.

A Századvég tavaly augusztusban vette meg a Napi Gazdaságot a CEMP-től, ami egyben az Index kiadója is. A Napi.hu a CEMP-nél maradt.

Nem leszünk a kormány ellenzéke

Hosszú összeállítást készített a Napi Gazdaság ügyeiről a Kreatív online. A cikk alapvetően nem a mai nap eseményeivel foglalkozik, hanem azzal, hogy a szerkesztőség hogyan egyensúlyoz a függetlensége megőrzése és a tulajdonosi elvárások között.

A Kreatív kitér a Századvég kormányzati megrendeléseire, és arra is, hogy a tulajdonosok és tisztségviselők között nem találni olyat, aki ne kötődne valamilyen módon a kormányhoz vagy a Fideszhez.

A Kreatív értesülései szerint az új vezetőség a váltáskor leszögezte, hogy nem fognak senkit kirúgni, egy nagy presztízsű gazdasági napilapot szeretnének üzemeltetni. Október végéig normális volt a munkamenet, onnantól kezdve azonban a vezetés egyre több konfliktust vállalt a szerkesztőséggel szemben.

A Kreatív szerint Barcza közölte, hogy kampány van, és a Napi Gazdaság "soha nem lesz a kormány ellenzéke”. Rendszeressé vált a cikkek átírása a tulajdonos érdekeire hivatkozva, és idővel a szerkesztőség összes korábbi vezetője magától távozott.