Jenő
-2 °C
6 °C

A Napi Gazdaság adja ki Zuschlag könyvét

2014.03.07. 12:43 Módosítva: 2014-03-07 19:19:25
A Századvég tulajdonában álló napilap adja ki a volt MSZP-s politikus botránykönyvét. Az interjú miatt a lap egyik vezető munkatársa felmondott.

Nem volt véletlen, hogy a Napi Gazdaságban jelent meg az interjú Zuschlag Jánossal, ugyanis a volt politikus könyvét a Századvég tulajdonában lévő újság könyvkiadója adja ki. A választások előtt egy hónappal megjelent interjú miatt egyszerre háborog és viccelődik Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó.

Az Index kérdésére Keresztesi Péter, a Századvég marketing- és kommunikációs vezetője, egyben a Napi Gazdaság ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a Napi Gazdaság Kiadó Kft. adja ki a könyvet, ami hétfőn jelenik majd meg.

Bár a politikai jellegű könyv elsőre kissé profilidegennek tűnik egy gazdasági napilap kiadójától, Keresztesi szerint érdemes a könyv hétfői megjelenéséig várni, hogy eldöntsük, inkább politikai vagy gazdasági lesz-e a könyv. Egyelőre csak a Blikkből és a Napi Gazdaságban megjelent interjúból következtethetünk a tartalmára.

Az interjút Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője, és G. Fodor Gábor, a hatalom férfiasságáről előszeretettel értekező századvéges stratégiai igazgató jegyzi. A nyomtatott lapban az interjú mellé Barcza "Kordokumentom" címen rövid véleménycikket is írt, amiben saját interjújának fontosságát hangsúlyozza.

Értesüléseink szerint a Napi Gazdaság egyik vezető munkatársa csütörtökön felmondott a cikk megjelenése miatt. A szerkesztőségben többen is furcsállták, hogy miért jelenik meg egy ilyen, egyértelműen politikai jellegű, az újságtól idegen interjú a lapban, ráadásul éppen abban a rovatban, ahol a kiemelt témákkal szoktak részletesebben foglalkozni. Az egyik forrásunk a lap "helyi thémásodásáról" beszélt.

Így kell szétszedni egy napilapot

Ezzel a Napi Gazdaságnál senki nem maradt a korábbi, Századvég előtti lapvezetésből (tehát a korábbi főszerkesztő, felelős szerkesztő és a lapszerkesztők közül). A Századvég ráadásul úgy cserélhette ki a lapvezetést, hogy mindenki inkább felmondott, kirúgniuk senkit nem kellett. Eközben egyébként a munkatársak egy jelentős része is távozott az utóbbi hónapokban.

A Századvég tavaly augusztusban vette meg a Napi Gazdaságot a CEMP-től, ami egyben az Index kiadója is. A Napi.hu a CEMP-nél maradt.

Nem leszünk a kormány ellenzéke

Hosszú összeállítást készített a Napi Gazdaság ügyeiről a Kreatív online. A cikk alapvetően nem a mai nap eseményeivel foglalkozik, hanem azzal, hogy a szerkesztőség hogyan egyensúlyoz a függetlensége megőrzése és a tulajdonosi elvárások között.

A Kreatív kitér a Századvég kormányzati megrendeléseire, és arra is, hogy a tulajdonosok és tisztségviselők között nem találni olyat, aki ne kötődne valamilyen módon a kormányhoz vagy a Fideszhez.

A Kreatív értesülései szerint az új vezetőség a váltáskor leszögezte, hogy nem fognak senkit kirúgni, egy nagy presztízsű gazdasági napilapot szeretnének üzemeltetni. Október végéig normális volt a munkamenet, onnantól kezdve azonban a vezetés egyre több konfliktust vállalt a szerkesztőséggel szemben.

A Kreatív szerint Barcza közölte, hogy kampány van, és a Napi Gazdaság "soha nem lesz a kormány ellenzéke”. Rendszeressé vált a cikkek átírása a tulajdonos érdekeire hivatkozva, és idővel a szerkesztőség összes korábbi vezetője magától távozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?