Cintányéros cudar világ

2014.03.11. 00:20
„Simicskától mennyi pénzt kaptok, hogy megint írjatok valami szart?” − kedélyeskedett Juszt László fotósunkkal, mielőtt a színpadra lépett, hogy Schmuck Andor és a Szocdemek tavaszköszöntőjén vicc- és ceremóniamesterkedjen a Syma-csarnokban. A meghívó szerint Schmuck 6000 szépkorú előtt mutatja be a párt képviselőjelöltjeit, és idén tizedik alkalommal köszönti a tavaszt. Ha hatezren nem is, de négyezren biztos voltak. És többségében tényleg szépkorúak. Szólt a Cintányéros cudar világ és a Hajmási Péter, Pityke Pál.

1991 óta tartó politikai pályafutása fantasztikus emelkedések és nagy zakók sorozata, de mérget vehetünk arra, hogy nem most hallunk róla utoljára, amikor a Magyar Szocialista Párt kizárta soraiból, és amikor megjelenteti egy éve ígérgetett leleplező könyvét, a Bal-eseteim címűt.

− ezt mi írtuk 2001-ben. Na jó, nem kellett hozzá nagy jóstehetség, de tényleg igazunk lett.

Schmuck Andor pártja indul a 2014-es választáson, 82 egyéni képviselőjelöltet sikerült rajthoz állítaniuk. Ezzel a Szocdemek indítják a legtöbb egyéni jelöltet a parlamenten kívüli pártok közül, ami azért igencsak figyelemreméltó teljesítmény, mert szociáldemokrata pártnak sok mindennel sikerült bekerülnie a hírekbe az elmúlt húsz évben, kapolyizással, Petrasovits Anná-zással, de országos listával történetesen nem; ilyen legutóbb 1990-ban volt nekik, de akkor is csak nyolcadikok lettek, még az MSZMP is megelőzte őket.

Nem csoda, hogy Schmuck pártja – sok hasonló formációval együtt – nem az évtizedes párthagyományokra és a kiforrott programra épít. A Szocdemek pártjának három hónapja még nem volt meg a hivatalos bírósági bejegyezése sem, a párt vezetőjét azonban ez a hiányosság nem zavarta abban, hogy nagy lendülettel próbálkozzon bekerülni az Összefogás résztvevői közé. Ez a liberális zászlót magányosan megragadó Fodor Gábornak végül sikerült, a Szocdemeknek viszont nem. Napokig gyötörhetnének a Xénia láz egyesületesek az Űrgammák ismétléseivel, akkor se tudnánk megmondani, hogy ki járt jobban.

A hétfő délutáni nagygyűlésen – bár a kampányidőszak kellős közepén vagyunk – túl sok ígéret, lelkesítés, bátorítás nem hangzott el. Bár a hangulatra nem lehetett panasz, köszönhetően Juszt Lászlónak és mesteri tréfáinak, a musical- és operettbetéteknek, illetve Varga Ferenc József humoristának, aki Orbán-paródiát adott elő. Utóbbiban a tréfák körülbelül ettől:

Olyan országot akarunk, ahol ki lehet nyitni azokat az ajtókat, amiken be akarunk menni, és be tudunk menni azokon az ajtókon, amiket kinyitottunk. Nyissuk ki az ajtót, amin be akarunk menni, és menjünk be azon, amit kinyitottunk. De ha nem akarunk bemenni, ne nyissuk ki, mert kimegy a meleg, és akkor minek volt a rezsicsökkentés.

nagyjából eddig terjedtek:

Akadozik a gázszolgáltatás? Ez nem igaz: Magyarországon mindenhol gáz van. 

Azt pedig tényleg nagyon nehéz eldönteni, hogy Juszt mikor félelmetesebb: amikor újságíró, amikor a nagy szárszói guru, aki elé odajárulnak a szocialista politikusok, vagy amikor tréfamester Schmuck Andor pártjának nagygyűlésén. 

Amíg a csarnokot a munkásság és szépkorúság kacagása töltötte be, mi a múltba menekültünk, a Schmuckéba. Mert a Szocdemek nagyemberének az országgyűlési választások mindig kihívást jelentettek. Újra és újra akad egy nagy ötlete, amivel a parlamenti pártok mellett, ha csak rövid időre is, de be tud kerülni a politikai körforgásba.

Az elmúlt egy évben a szociáldemokrácia volt az a piaci rés, amivel a jelek szerint érdemes próbálkozni. Az egyetlen probléma az volt, hogy Kapolyi László végül nem adta tetszhalott, de mégis saját finanszírozású Magyar Szociáldemokrata Pártját. Így született meg 2014 elejére egy új szocdem szervezet.

Amihez hozzácsapta, amit addig csinált: korábban a nyugdíjasok képviselete számított a nagy ötletnek. 2006-ban a Szépkorúak Társaságára több érdeklődő is akadt, Juszt és Schmuck az MSZP-nek kínálta először a saját becslésük szerint 200 ezer nyugdíjas szavazatot biztosító szervezetet. A szocialisták kikosarazták, Dávid Ibolya MDF-elnök viszont hinni kezdett benne. A Magyar Demokrata Fórummal született megegyezés nyomán a társaság saját képviselőket ültethetett a párt frakciójába. A történet azonban csak egyciklusosra sikerült, a kis csoport, az MDF-fel együtt, teljesen szétesett a 2010-es választásra.

De most új választás, új esély, új párt. És, mint a tavaszköszöntő nagygyűlésen elmondta, új kampánystratégiájukban egyetlen egy fillért nem terveznek költeni óriásplakátokra vagy szórólapokra.

Timur és csapata

Ehelyett inkább – ahogy a törvény engedi – segítenek az embereknek ebből a pénzből. Például úgy, hogy lisztet, rizst és más alapvető élelmiszert osztanak, a csomagoláson feltüntetve: Szocdemek. Vagy iskolákat, óvodákat festenek ki, és kicsiben valahová odapingálják, hogy Szocdemek. Ez utóbbi egyszerűen csak csodálatos ötletnek tűnik, még ha hangyányit be is árnyékolja az a tény, hogy oktatási intézményekben ugyebár nem folytatható pártpolitikai tevékenység.

312 óriásplakát árából, 50 ezer embernek, 25 napon keresztül, napi 2000 adag ételt oszthatunk ki. 170 ezer kiló lisztet, rizst, sót adunk pártlogóval.

– számolt Schmuck. Ha azon túl, hogy eddig százezer ember ajánlását szerezték meg, a választásokkor még egyszer ennyien választják őket, akkor bejuthatnak a parlamentbe. 

Sokan azt mondják, mi egy kispárt vagyunk. Mihez képest? Nézzenek rám!

− viccelődött Schmuck, aki programot is hirdetett, melynek címe: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.

A politikus szerint az utóbbi időben kitört botrányok egyvalamire jók: a bizonytalanokat elküldi a Jobbik felé. A szavazással kapcsolatban pedig kifejezetten megengedő volt:

Figyeljék, ki mit mond, ki mit ígér, figyeljenek ránk is, és ha megtisztelnek a szavazatukkal, megköszönöm. Ha úgy érzik nem ránk akarnak szavazni, semmi baj, csak tessenek elmenni szavazni. Mert azzal tudjuk üzenni, hogy itt az emberek hisznek még a demokráciában.