Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A Schmuck

2001.06.06. 22:18
Állandó jelzője: a szocialista fenegyerek. Lehet még variálni: hiperaktív ifjútörök, megrögzött médiaszereplő, botrányhős, született politikustehetség, gátlástalan és erkölcstelen törtető, zseniális szervező, gyanús ügyekben matató szerencselovag, az MSZP lelkiismerete, az MSZP rossz szelleme, aranyszívű fiú, provokátor, sarmőr, exhibicionista őrült, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Schmuck Andor a Törzsasztal vendége pénteken tíztől.
Az alig harmincéves Schmuck Andor a rendszerváltás utáni magyar politikai élet egyik átlagosnak ugyan nem nevezhető, de valahogyan mégis jellemző figurája. Eképpen megfelelően ellentmondásos, mondhatni homályos személy, aki legalábbis megosztja a közvéleményt.

Schmuck Andor
1991 óta tartó politikai pályafutása fantasztikus emelkedések és nagy zakók sorozata, de mérget vehetünk arra, hogy nem most hallunk róla utoljára, amikor a Magyar Szocialista Párt kizárta soraiból, és amikor megjelenteti egy éve ígérgetett leleplező könyvét, a Bal-eseteim címűt.

Schmuck politikai karrierje az MSZP-fiókszervezet Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) kötelékében kezdődött, ahol gyorsan az elsőszámú vezető, Kiss Péter fegyverhordozójává küzdötte föl magát a nagy munkabírású és ötletes ifjú szervező. A gyors siker után 1995-ben nagy pofon: a kormányzati pozícióba távozó, a BIT-elnökségéről lemondó Kiss Péter helyére hiába pályázott, a tagság csúfosan leszavazta.

Legközelebb már a hírhedt Xénia-láz Egyesület élén, a számtalan gyanús vállalkozást kavaró producernő, Czégé Zsuzsa oldalán tűnik föl. Az egyesület támogatói köre, illetve üzleti háttere, a legfinomabban szólva is homályos, és a Fidesz, illetve a sajtó által kirobbantott botrány nyomán, a vélhetően politikai céllal toborzott gyermekszervezet kártyavárként omlik össze.

Úgy tűnik, hogy Schmuck a Xéniával eljátszotta a hitelét, de - már a vesztes választás után - 1998 nyarán az MSZP újpesti szervezetének élén kavar botrányt: a helyi szocialisták annak ellenére választják vezetőnek és polgármesterjelöltnek, hogy a pártközpont Vajda Pál főpolgármester-helyettest indítaná Derce Tamás akkor (és azóta is) hivatalban lévő polgármesterrel szemben. Igaz, Schmuck úgy tudott vezetővé válni a pártszervezetben, hogy több tucat hozzá hű tagot léptetett be az újpesti szocialistákhoz. A helyi pártszervezet "régi" tagjai viszont szakítással fenyegetőztek, végül - állítólag magasabb szoci körök nyomásának is engedve - Schmuck visszakozott. Utolsó aduja a valóban zűrös, szocialistaközeli vállalkozókat és poltikusokat érintő négymilliárdos telekügy, amelyet ki is játszik, annak ellenére, hogy maga is súlyos ügyekben lehetett érintett a Xénia környékén, Dercének gyakorlatilag nem is marad ellenfele a polgármester-választáson.

Ebben az időben már kiszorult a párt meghatározó köreiből Schmuck egyik legjobb barátja és támogatója, Csintalan Sándor. Az "elanyátlanodott", a párton belül is egyre rosszabb hírnévnek örvendő fenegyerek nem hagyja el az újpesti közéletet, sőt nemsokára - bravúros félfordulattal - az ellenoldalon, a jobboldalhoz közel álló független polgármester, Derce Tamás mellett dolgozik.

Schmuck már kvázi politikai száműzöttként megmutatja, hogy született médiaszereplő: több tehetsége van ahhoz, hogy magára irányítsa a közfigyelmet, mint bármely más szocialista politikusnak. Más kérdés, hogy milyenek ezek a médiaszereplések. A Playboy-nyuszi Ullman Mónikával bálozik, Lehárt vezényel, operettet énekel, kisgazda barátjával, Molnár Róberttel versenyfogyókúrázik (és fogy csaknem negyven kilót!), homokozót avat, szépségkirálynőt választ, nyüzsög a hozzá egyre közelebb álló, sajátos szubkultúrát képviselő művész- és vállalkozói világ sztárjaival, legfőképpen a királlyal, Zámbó Jimmyvel, akivel egyébként egy házban nőtt föl Andor. Szinte minden héten, minden nap szerepel az országos sajtóban.

Az utolsó falat
2000 februárjában már ismét a politikai színtéren mozog, bejelentette, hogy leleplező könyvet írt a szocialista pártról. Ténykérdés, hogy Schmuck elég sokat tud ahhoz, hogy kellemetlen kis művet szerkesszen, de sokan blöffnek vélik az akciót, vagy valamiféle zsarolási manővernek. Azt is terjesztik, hogy bizonyos összegért megvásárolhatók oldalak a könyvben, azaz a szerző pénzért hajlandó kitörölni ezt-azt. A kötet aztán nem jelenik meg, mert a szerző úgymond "jobb belátásra tért", és nem utolsó sorban - újból mozogni kezd az MSZP-ben. Saját állítása szerint Kovács László pártelnök ígéretet tett neki, hogy "belül" tisztázhatja az érintettekkel a könyvben megfogalmazott állításokat.

Az Újpestről kirúgott politikus a váci alapszervezetben kezd új életet, és nagyon gyorsan ismét az országos politika közelébe merészkedik: Horn Gyula mellett tűnik föl, a Szövetség az Európai Magyarországért elnevezésű "civil mozgalom" alapítójaként. Közben a párton belüli karitatív szervezet alapítója és fő mozgatója, a 2000 novemberi pártkongresszuson cowboykalapban és mályvaszínű öltönyben tűnik föl, de "bocsánatkérő" beszédét nem hagyja elmondani az elnökség. Nyilvánvaló, Schmuck nem kívánatos személy a szocialista pártban. Újabb botrány alakul.

Schmuck legújabban az MSZP-n belüli generációváltás fő harcosaként tűnik föl. BIT-es nyelvi leleménnyel G3-nak (Gondolkodtunk, Gondolkodtok, Gondolkodjunk!) elnevezett párton belüli csoportja indítványozza, hogy volt MSZMP-funkcionáriusok ne kerülhessenek föl az MSZP 2002-es országos listájára, tehát gyakorlatilag szinte valamennyi mai pártvezetőt kizárná a listáról Kovács Lászlótól, Horn Gyulán át Lendvai Ildikóig.

Schmuck teljes offenzívába megy át. Rendszeres szereplő jobboldali, illetve Fidesz-közeli orgánumokban, szinte kizárólag a Magyar Nemzetnek és a Hétnek nyilatkozik, az MSZP megújulását szorgalmazza, és mindig Kovács László pártelnököt, valamint Baja Ferenc pártigazgatót támadja. Újból előrántja leleplező könyvét, amelyet e héten már be is mutatott, piacra dobott. A szocialista párt május végén kizárja soraiból.