Natália
1 °C
7 °C

Az NVB dönti el, csalt-e a Fidesz és a TV2

2014.03.11. 16:58 Módosítva: 2014-03-11 17:04:39

Téma: rezsicsökkentés, szlogen: Magyarország jobban teljesít, szín: narancssárga – kitalálja, melyik párt politikai reklámjáról van szó? Megvan? Nem talált! Valójában egyikéről sem, ez ugyanis a magyar kormányé, és mint ilyen, nem ám politikai reklámnak minősül, hanem társadalmi célú hirdetésnek.

Azokról a videókról van szó, melyeket a TV2 is sugároz – március 9-én például nyolcszor is levetítették. Íme:

Az új kampányszabályozás értelmében a kereskedelmi csatornáknak nyilatkozniuk kellett arról, biztosítanak-e ingyen adásidőt a pártok reklámjainak, és hát hülyék lettek volna így dönteni, nem is tették. Párthirdetések tehát nincsenek, társadalmi célú hirdetésnek nevezett kormányhirdetések viszont igen.

A baloldali ellenzék két politikusa, Braun Róbert (MSZP) és Szigetvári Viktor (Együtt-PM) egy vasárnapi sajtótájékoztatójukon bírálták a nemrég tulajdonost cserélt adó gyakorlatát: arról beszéltek, hogy a Fidesz választási csalást követ el, amiben „tettestárs″ a TV2. A két politikus ezután tegnap délután a Nemzeti Választási Bizottságnál tett kifogást, a következővel érveltek:

A társadalmi célú hirdetésként sugárzott műsorszámban használt "Magyarország jobban teljesít" jelmondat azonos, illetve annak vizuális megjelenítése nagyfokú átfedést mutat a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt által kiadott politikai hirdetésekben alkalmazott jelmondattal és vizuális megjelenéssel. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy a "Magyarország jobban teljesít" kommunikációs kampánnyal összefüggő felhasználási jogokat a Miniszterelnökség – a Kormányzati Információs Központ csatolt tájékoztatása szerint – e két jelölő szervezet részére (nem kizárólagos jelleggel) átengedte.

Az Index írta meg, hogy a kormány által közpénzből megrendelt, 800 milliós összköltségű „Magyarország jobban teljesít” országos kampány kreatív elemeit (szlogen, megjelenés) a kormány ingyen adta oda a Fidesznek – később azt állították, nem is ingyen, hanem 200 ezer forintért. Az ellenzékiek kifogása szempontjából a lényeges az, hogy a kormány társadalmi célú hirdetése és a Fidesz politikai reklámjai ugyanazzal a szlogennel és megjelenéssel, egyszerre futnak, ráadásul a két kampány közti kapcsolatot mindkét fél el is ismerte.

mo 640
Fotó: jobbanteljesit.kormany.hu

Szigetváriék szerint tehát

mivel a Fidesz és a KDNP a "Magyarország jobban teljesít" jelmondatot és annak vizuális képét politikai hirdetéseihez nagy számban használja, annak megjelenítése egyértelműen e jelölő szervezetek népszerűsítését szolgálja, illetve e jelölő szervezetek támogatására ösztönöz. Ennek megfelelően a jelölő szervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző műsorszám politikai reklámnak minősül, függetlenül attól, hogy azt ki rendelte meg.

Mindez pedig törvénybe ütközik. Az NVB-nek három napja van a kifogás elbírálására.

Szigetvári az Indexnek azt mondta, a kormány által futtatott hirdetések a TV2-n kívül még többek között az ATV-n és az Inforádióban is feltűntek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?