Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Volt jegye a Railjeten, mégis megbüntették

2014.03.12. 08:24
  • Olvasónkat nemrég megbüntette Bécsből hazafelé a MÁV ellenőre, mert online jegyét nem kezelte az osztrák kalauz a határig tartó rövid szakaszon, ő meg nem tudta leolvasni készülékével a jegyet.
  • A MÁV lapunk kérdésére elismerte, hogy ilyen esetekben megbírságolják az utast, de ha a későbbi ellenőrzés során kiderül, hogy a jegy érvényes volt, akkor visszafizetik a pénzt. Havi 5-10 alkalommal fordul elő hasonló probléma, de már dolgoznak az informatikai rendszerek összehangolásán.

Olvasónk sztorija saját szavaival:

A menetjegyeinket az interneten vásároltuk meg az osztrák vasúttársaság, az ÖBB honlapjáról. Abban a hiszemben szálltunk fel Wien Meidling vasútállomáson a vonatra, hogy a jegyeink érvényesek az utazás minden szakaszára. Az osztrák oldalon jegyellenőr nem jött ellenőrizni a jegyeinket.

A határ átlépését követően jött a magyar jegyvizsgáló és kérte a menetjegyeinket, amelyeket készségesen meg is mutattunk. A jegyvizsgáló törzsszáma: 22519735

Ő közölte, hogy a jegyünk nem érvényes amiatt, hogy az osztrák kalauz nem írta alá azt és emiatt kötelesek vagyunk a helyszínen új menetjegyet vásárolni.  A kalauz úr nem beszélt semmilyen idegen nyelven, ezért a feleségemnek nem tudott felvilágosítást adni, kérése ellenére sem. 

Említettem a jegyvizsgálónak, hogy a helyszínen nem szeretnék fizetni, illetve kezdeményeztem az esetről egy jegyzőkönyv felvételét, amit ő megtagadott. Ezt azzal indokolta, hogy ő itt csak jegyet tud adni. Többször erőszakosan akart rávenni arra, hogy a helyszínen fizessem ki a jegyet. Megfenyegetett, hogy rendőrt hív, amennyiben nem rendezzük a tartozásainkat.

Ezek után én is javasoltam a rendőri intézkedést. A kalauz úr azonban eleinte csak fenyegetett és emiatt a Kelenföldi pályaudvar előtt (Budaörsnél) már túl későn lépett kapcsolatba a rendőrséggel, akik már nem tudtak időben a helyszínre érkezni. 

A Keleti Pályaudvaron egy udvarias és készséges rendőrhöz volt szerencsénk. Ő nem kezdett el intézkedni a tények ismerete nélkül. Bekísért mindnyájunkat az ügyfélszolgálatra, ahol az ügyfélszolgálatos érthetően elmagyarázta magyarul, illetve angolul is, hogy miért is alakult ki ez a szituáció, illetve milyen lehetőségeink vannak. 

Ő hívta fel rá a figyelmünket, hogy nem kell a helyszínen a kalauznak fizetnünk. Az adataink megadásával lehetőség van a későbbi befizetésre is, továbbá panaszt is tehetünk az ÖBB elmulasztott jegyvizsgálata miatt. Megjegyezte, hogy ez esetben a bírság behajtását felfüggesztik és ha rendben találják a jegyeinket az ÖBB-vel történő kapcsolatfelvételt követően, törlik az eljárást. Amennyiben a kalauz úr tudomásunkra hozta volna ezeket a tényeket a vonaton, elkerülhettük volna ezt a procedúrát. Bízom benne, hogy ez pusztán a szakmai ismeretek hiánya miatt történt részéről és nem rosszindulatból. 

Az esetben érintett még két olasz állampolgár is, azonban ők a  panaszukat megtették írásban a helyszínen,, a Keleti Pályaudvar ügyfélszolgálatán. 

Itt pedig a MÁV részletes válasza:

Az osztrák vasúttársaság a MÁV-START-hoz hasonlóan internetes jegyértékesítési rendszert is biztosít utasai számára.  Az ÖBB internetes jegyértékesítési rendszere is olyan, hogy az utasok a menetjegyeket kinyomtathatják otthon, vagy a vasútállomásokon található automatákon keresztül. Az utaspanaszban jelzett probléma, mely szerint a MÁV-START jegyvizsgálói nem tudják ellenőrizni az ÖBB internetes jegyértékesítésén keresztül váltott menetjegyeket, csak akkor jelentkezik, ha az utasok otthon nyomtatják ki a dokumentumot. Abban az esetben, ha az utasok az ÖBB-től interneten vásárolva, de az állomáson veszik át az automatából a jegyet (vagy a pénztárban vásárolják azt), az ellenőrzést a MÁV-START jegyvizsgálói is meg tudják tenni.

A jegyek közötti különbséget ebben az esetben az adja, hogy a pénztárban váltott és az automatából átvett jegyeket a vasúttársaságok által elfogadott biztonsági papírra nyomtatják, így a jegyek védettek a többszörözés, illetve a rajtuk megjelenített adatok megváltoztatása ellen. Otthon nyomtatott jegyek esetében ez a fajta védelem értelemszerűen hiányzik, ehelyett más megoldásokat alkalmaznak, például a jegyek adatait egy vonalkódban elektronikusan is tárolják.  A magyar jegyvizsgálóknál található eszközök sajnos, egyelőre nem tudják leolvasni az otthon nyomtatott menetjegyeken az osztrák vasút által alkalmazott kódszabványt, ezért szükséges, hogy azokat az osztrák kollégák ellenőrizzék, ezáltal a jegy valódiságát hitelesítsék. A probléma megoldása folyamatban van, dolgoznak a szakemberek azon, hogy ezt a jegytípust is ellenőrizni tudják a MÁV-START munkatársai is.

Annak érdekében, hogy utasokat ezzel kapcsolatban ne érje kár, a következő szabályozást alkalmazza az ÖBB és a MÁV-START:

A helyzet teljes megoldásáig az ÖBB az internetes jegyértékesítési felületén jelzi az utasoknak, hogy amennyiben magyar szakaszon is utaznak a railjet szerelvényen javasolják, hogy válasszák az automatából történő jegyátvételt az otthon nyomtatás helyett. Abban az esetben, ha valaki mégis otthon nyomtatja a menetjegyét, és az osztrák jegyvizsgáló kollégák valami miatt nem tudják leellenőrizni azt a magyar szakaszig, a MÁV-START jegyvizsgálói erről egy pótdíj és menetdíj követelést tartalmazó jegyzőkönyvet vesznek fel,  hiszen nem ellenőrzött, hogy valóban érvényes-e a menetjegy. Utasainknak ebben az esetben az Ügyfélszolgálatunkhoz szükséges eljuttatni ezt a dokumentációt és a kinyomtatott menetjegyet, akik ellenőrzik a vásárlás lebonyolítását az ÖBB segítségével. Amennyiben az utas a menetjegye alapján jogosult volt az utazásra, az Ügyfélszolgálat törli a pótdíjat, valamint ha utasunk ezt már esetleg befizette volna, akkor intézkedik az összeg visszajuttatásáról.

Általánosságban elmondható, hogy havonta 5-10 alkalommal történik ilyen esemény. A vasúttársaságok munkatársai, ahogyan már jeleztük, dolgoznak a rendszerek teljes összehangolásán, amelyhez elsősorban a megfelelő informatikai hátteret szükséges megteremteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?