Kúria: Mégis lehet villanyoszlopra plakátolni

2014.03.17. 17:47

Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi döntésével ellentétben a Kúria most azt mondta ki egy berettyóújfalui ügyben, hogy legálisan lehet választási plakátokat ragasztani villanyoszlopokra. A Hvg.hu cikke szerint a közlekedési törvény már 2012 óta tiltja a reklámokat a villanyoszlopokon, és egy januári rendeletmódosítás alapján már a választási plakát is reklámnak számít, viszont a Kúria most ebben az egyedi ügyben (a DK-s Varju László berettyóújfalui plakátjai ügyében) úgy döntött, ezek a jogszabályok nem vonatkoznak a választási ügyekre.

Korábban az Alkotmánybíróság visszautasította Karácsony Gergely panaszát, amit a villanyoszlopokon elhelyezett plakátok tilalma ellen nyújtott be.  Karácsony Gergelyt egy Sasvár út melletti villanyoszlopra kirakott plakátja miatt panaszolta be valaki, mivel a közúti közlekedési törvény és egy, a választási plakátokat reklámnak soroló kormányrendelet értelmében tilos villanyoszlopon kampányolni.

A helyi választási bizottság igazat adott a panaszosnak, megállapította a jogszabálysértés tényét, és a képviselőjelöltet eltiltotta a további jogsértéstől. Karácsony a határozatot megtámadt, de hiába.

Karácsony ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben a véleménynyilvánításhoz való jogára hivatkozott, és azt írta, hogy a döntést olyan jogszabályra alapozva hozták, amely alaptörvény-ellenes. Az AB szűk többséggel ugyan, de visszautasította a panaszt (itt olvasható a határozat), mivel úgy vélték, hogy Karácsony nem indokolta meg, miért sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, ha nem szabad reklámot elhelyezni a villanyoszlopon.

A végzéshez akkor heten (Balogh Elemér, Bragyova András, Kiss László, Kovács Péter, Lévay Miklós, Paczolay Péter és Stumpf István) különvéleményt csatoltak. Paczolay Péter, az AB elnöke például azt írta: a választási plakátok elhelyezését korlátozó szabályok igenis a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását jelentik.