Lehetne egy kis izgalommal több?

2014.03.19. 11:06
Az egyéni választókerületek nagy részében lefutottnak tűnik a választás, a Fidesz a mandátumbecslésünk szerint ismét kétharmados többséget szerez a parlamentben. Összeszedtük, hogy helyi okok – például ellenzékiek esélyei vagy különös jelöltek miatt – hol lehet izgalmas a következő néhány hét.

A közvélemény-kutatók februárban rögzített és a napokban közölt felmérései, illetve az Index hétfőn közzétett mandátumbecslése szerint az április 6-i választások után továbbra is kétharmados többsége lesz a parlamentben a Fidesznek.

A várható fölényes Fidesz-győzelem részben a választási rendszer átírásának is köszönhető. Négy éve a Fidesz-KDNP által indított jelöltek megszerezték az egyéni mandátumok 98,3 százalékát (173-at a 176-ból), de az akkori választási rendszerben lévő arányosító szabályok miatt csak 68,1 százalékos parlamenti többségük lett. A párt támogatottsága most kicsit kisebbnek tűnik, mint akkor (2010-ben a szavazók 52,7 százaléka választotta őket listán, most 47–51 százalék közé becsülik őket), de mivel a választási rendszer most jobban premizálja a győztes pártot, arányaiban kevesebb egyéni képviselői hely is elég a kétharmadhoz.

De persze egyébként is arra lehet számítani, hogy az egyéni mandátumok túlnyomó többségét ismét simán megszerzik. A 106 választókerület túlnyomó többsége lefutottnak, annak nagy része is unalmasan lefutottnak tűnik.

Csak néhány tucatnyi olyan hely van, ami valamilyen ok miatt ígér némi izgalmat a választáson.

Ezek egy, a négy évvel ezelőttinél nagyobb részében azért, mert azokban van – hol több, hol kevesebb – esélye az ellenzéknek. Mint azt a mandátumbecslésünkben megírtuk, arra számítunk, hogy a fővárosban nagyjából kiegyenlített lesz a kormánypártok és a baloldali együttműködés pártjainak versenye. A baloldal emellett még néhány vidéki nagyvárosban, illetve Pest megyei választókerületben reménykedhet, míg a Jobbiknak két-három helyen láttunk halvány esélyt a győzelemre.

A többire nem a választás várható végeredménye miatt lesz érdemes figyelni – mint megírtuk, a dolgok mostani állása szerint alapesetben 92 egyéni helyet szerez a Fidesz –, hanem a jelöltek száma vagy egyes személyek, esetleg lokális politikai, gazdasági okok miatt.

Ha egy kis izgalomra vágyna, megpróbálunk a kedvére tenni. Felsoroljuk, mely választókerületeket és miért tartjuk a következő hetekben különösen figyelemreméltónak (ha tud olyan körzetet, amely nincs a listán, de Ön szerint akár egy jelölt vagy épp a nagyon sok jelölt, egy kampányesemény, egy különös akció, ígéret, balhé, vagy bármi egyéb miatt érdekes lehet, írja meg, hogy megírhassuk).

  • Budapest 1. választókerület – Csak öt jelölt van, de abból egy párt(társ)elnök és listavezető (az LMP-s Schiffer András), egy kormánypárti frakcióvezető (Rogán Antal), aktív képviselő Hegedűs Lorántné (Jobbik), míg Schmuck Andor szocdemjei egy volt MSZP-s volt szakszervezeti vezetőt indítanak: Szöllősi Györgyné 1994 és1998 között volt szocialista párti képviselő. A baloldali pártszövetség jelöltje is figyelemreméltó pályafutás után kötött ki Gyurcsány pártjában: Kerék-Bárczy Szabolcs a rendszerváltás után Antall József kabinetfőnökének titkára volt, később MDF-szóvivő, az első Orbán-kormányban kabinetfőnök a Miniszterelnöki Hivatalban, majd Bokros Lajos EP-képviselő tanácsadója lett, tavaly lépett be a DK-ba.
  • Budapest 2. – a XI. kerületben egy volt balos, egy volt jobbos és egy billegő körzet összegyúrásából jött létre az a választókerület, amelyben a fideszes Simicskó Harcművész István aktuális ifjúság- és sportügyi államtitkár ellenfele mások mellett Novák Dúródóraférje Előd (Jobbik) és Józsa Pakssalhírbehozott István (baloldal) lesz.
  • Budapest 7. – ez a XIII. kerület, ahol mióta világ a világ, de legalábbis húsz éve már csak MSZP-s szerzett mandátumot, idén Hiszékeny Dezső a legesélyesebb erre. Legnagyobb ellenfele a fideszes Szalay Péter lehet, az egyetlen a körzet 12 jelöltjéből, aki négy éve is indult a kerületben a választáson, és az első fordulóban meg is verte Szanyi Tibort.
  • Budapest 8. – A tavaly legjobban kereső parlamenti képviselő, az elmúlt négy évben saját zuglói fideszes párttársaival is gyakran konfrontálódó volt elszámoltatási biztos, Papcsák Ferenc baloldali ellenfele a korábban tagtoborzási botrányokban is emlegetett MSZP-s Tóth Csaba lesz. A kispártok egyike, az Élőlánc a kilenc jelöltje egyikeként itt indítja az áfabotrányt kirobbantó volt NAV-munkatársat, Horváth Andrást.
  • Budapest 9. – Kőbánya Kispest ellen: két budapesti kerület részeiből gyúrták össze a választókörzetet, amelyben a fideszes jelölt, György István kőbányai, volt polgármester is a kerületben, míg a baloldali Burány Sándor korábban négyszer nyert kispesti mandátumot. A városias környezet nem szegte a kisgazdák kedvét, öt budapesti jelöltjük egyike itt indul – igaz, ő sem gazda, hanem autójavító.
  • Budapest 13. – A két nagy párt két ifjú titánja harcol itt meg: a baloldali Karácsony Gergely és a fideszes államtitkár, Szatmári Kristóf. Az Index mandátumbecslője szerint az egyetlen kelet-pesti peremkerületi választókerület, ahol nem a baloldali jelölt az esélyes. Itt indul a 4K! három budapesti jelöltjének egyike, Salha Omár.
  • Budapest 15. – Itt indult volna az MSZP-s Simon Gábor, aki a napokban előzetesbe került inkább. Helyette most Kunhalmi Ágnesnek kell helytállnia. Így is esélyesebbnek látszik a baloldal, de kérdés, hogy a fideszes Kucsák László ki tud-e használni egy ekkora esélyt.
  • Budapest 16. – Hiller Hillerhaver István visszatér, és a legnépesebb budapesti mezőnyben küzd a mandátumért. Fideszes ellenfele 2010 óta képviselő, de Hiller dolgát inkább az nehezítheti, hogy a Szepessy-féle Összefogás Párt és a trükkös Együtt2014 pártnak is van jelöltje a körzetben. És itt indul a fővárosi két független jelölt egyike is.
  • Budapest 17. – Egy netes vélemény szerint a csepeli-soroksári körzetben kommunista szuperharc lesz: Németh Rezsiharcos Szilárd a narancssárga és munkáspárti elnök Thürmer Gyula a vörös sarokban. A baloldali pártszövetség az Együtt-PM-es Szabó Szabolcsot indítja, aki ebben a mezőnyben is a párt legesélyesebb egyéni jelöltje.
  • Baranya 1. (Pécs) – A kevés vidéki mandátumok egyike, aminek megszerzésére esélyes a baloldal. A fideszes Csizi Péter és a jobbikos Németh Zsolt is parlamenti képviselő, a baloldali Tóth Bertalan is az volt egy ideig. Három független jelölt is van a körzetben, amelyben csaknem harminc jelöltjelöltet utasított el a választási bizottság.
  • Baranya 2. (Pécs, Komló) – Hoppál Péter a fideszes jelölt, Szakács László a baloldali. Halvány esélye van a Kormányváltásnak, főleg Komló és a rokkantnyugdíjasok sorsának Mesterházy Attila által beígért rendezése miatt.
  • Baranya 4. (Szigetvár) – Ebben a választókerületben van a legtöbb jelölt, 28-an szeretnének egyéni mandátumot. És ebben a választókerületben van a legtöbb település is, 174. Itt indul, ma már az Európai Baloldal jelöltjeként, az a korábbi munkáspárti (nem thürmerista, hanem másik kommunista párt) korábbi szigetvári helyi képviselő, Pöttendi János aki 2001-ben napokig éhségsztrájkolt az ellene indított állítólagos összehangolt támadás miatt. Az Egyiksem párt egyetlen jelöltje is itt indul, Sós Miklósnéról sajnos semmit nem sikerült megtudnunk.
  • Bács-Kiskun 5. (Kiskunhalas) – A baloldali Török Zsolt Bernát a kampány egyik figyelemreméltó színfoltja, vendége volt már Szanyi Tibor, és avatott kátyút is. Esélye nincs túl sok a négy éve még Heves megyében indult MSZP-snek.
  • Bács-Kiskun 6. (Baja) – A fideszes szóvivő Zsigó Róbert ellenfele az őszi, botrányoktól hangos időközi választást különös körülmények között elveszítő Teket Melinda. Érdekesség még, hogy itt indul a Magyarország Jövője Párt egyetlen jelöltje, Bálint Hajnalka.
  • Békés 2. (Gyula) – Kásler Ahazanemeladómozgalom Árpád itt indul egyéniben, a baloldali jelölt egy volt újságíró, akinek tanár testvérét időnként kirúgják az állásából, a jobboldali kórházigazgató, a chipsadós törvény egyik benyújtója. A körzetben halvány esélye van a baloldalnak.
  • Békés 4. (Orosháza) – Egy volt Bajnai-miniszter (Varga Zoltán) indult a dinnyés Simonka György (Fidesz) ellen abban a térségben, ahol egykor Karsai József volt a baloldal nagyágyúja. Van némi baloldali győzelmi esély, bár a jobbikos Jámbor Nándor négy éve alig maradt le Varga mögött.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 1. (Miskolc) – Ez az egyetlen körzet, ahol a Fidesz és a baloldali pártszövetség is nőt indít (Csöbör Katalin ellen Nagy Korsa Judit). A körzetben van esélye a baloldalnak, kérdés, hogyan szerepel a Jobbik jelöltje, aki a párt helyi alelnöke. Figyelemreméltó még, hogy itt indul a Rend Párt egyetlen jelöltje, Király Zsolt Ferenc.

Az LMP jelöltjei között van a legtöbb nő

Legalábbis a parlamenti pártok indulóit figyelembe véve. A Fidesz-KDNP-é a legmacsóbb névsor, a 106 jelöltből csak 6 nő van. A Jobbik 9 képviselői helyre indított jelöltnőt, a baloldali pártszövetség jelöltjei között 19 nő van, míg az LMP-nél a helyek több egyötödében nő indul: 23-an szereznének egyéni mandátumot.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén 3. (Ózd) – A radikális jobboldal egyik erőssége lehetne, ha nem lenne belső megosztottság: a négy éve még volt jobbikos Kisgergely András ma már a Nemzeti Forradalmi Párt jelöltjeként indul – még két jelöltet állítottak –, a jobbikos jelölt a megyei gárdakapitány. Az MSZP Nyakó István volt szóvivő indítja a körzetben, amelyben ezzel együtt nincs sok esélye a baloldalnak.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén 4. (Kazincbarcika) – A közép-borsodi volt balos körzetek összegyúrásával jött létre, halvány esélye lehet a baloldali pártszövetségnek (Klimon István a jelöltjük a fideszes Demeter Zoltánnal szemben). Itt indul a nőpárti Orgona Ágnes, aki a fővárosban egy olyan házban gondnok, ahol egykor Horn Gyula is élt (a pártnak rajta kívül még négy jelöltje van). Ide tartozik Edelény is, ahol négy éve egyedüliként független jelölt – és vidéken egyedüliként nem fideszes – nyerni tudott Molnár Oszkár személyében.
  • Csongrád 1. és 2. (Szeged) – Szegeden hagyományosan erősebb volt a baloldal, bár négy éve itt is buktak, most a baloldali pártszövetségnek mindkét körzetben lehet esélye. Az egyik mandátumért a polgármesteri kabinet vezetőjét, Szabó Sándort, a másikért a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről viharos körülmények között eltávolított Bátyai Edinát indítják, a fideszes jelöltek: Bohács Zsolt, aki négy éve egyéni mandátumot szerzett, valamint B. Nagy László megyei kormánymegbízott. Az 1. körzetben az LMP az utolsó percben cserélt jelöltet, egy népszabadságos újságíró lányát, Tanács Esztert indítják.
  • Fejér 4. (Dunaújváros) – Esélyes a győzelemre a baloldali pártszövetség jelöltje, Magyar András, a városban és térségében hagyományosan erősebb a baloldal, és a Dunaferr körüli helyzet is gyengítheti a kormánypárti jelölt, Galambos Dénes pozícióit. A kisgazdapárti jelölt, Dedecsik Ferenc Budapestről került Dunaújvárosba, miután – életrajza szerint – 1972-ben a főváros összes középiskolájából kitiltották egy március 15-i rendezvény után.
  • Heves 1. (Eger) – A hazai politika legnagyobb performere indul itt a baloldali pártszövetség jelöltje, Szalóczi Géza személyében, aki egy létrán állva kampányol, és már Bajnai Gordont is maga mellé állította. Fideszes ellenfele a korábbi NFM-államtitkár, majd infokommunikációs kormánybiztos Nyitrai Zsolt, de a jobbikos induló is nagyágyú: Mirkóczki Ádám pártszóvivő.
  • Heves 2. (Gyöngyös) – Talán itt érhet el legjobb eredményt jobbikos jelölt: a korábbi gyöngyösi és pétervásárai választókerületből összegyúrt körzetben indul a gyöngyösi kötődésű Vona Gábor pártelnök, a most legnépszerűbb ellenzéki politikus. Fideszes és baloldali ellenfele (Horváth László, Sós Tamás) egyaránt pétervásárai kötődésűek, Sós helyzetét a diplomája körüli botrány is gyengítette. A körzetben 11 független jelölt indult volna, de mindet elutasították.
  • Komárom-Esztergom 1. (Tatabánya) – A baloldali pártszövetség jelöltjének, Lukács Zoltánnak van esélye a győzelemre, bár a Fidesz egy elég nagyágyút indított ellene Bencsik János volt NFM-államtitkár személyében. Szocdem jelölt indulhat az SZDP és az MSZDP színeiben is, de a harmadik, schmuckista szocdemet nem vették nyilvántartásba.
  • Komárom-Esztergom 2. (Esztergom) – Az elmúlt négy+négy különös év után mindenképpen érdekes, mi történik Esztergomban április 6-án. A baloldali pártszövetség Vadai Ágnes személyében igazi nehézbombázót indított, kérdés, hogy az ő alapvetően konfrontatív politikai stílusa bejön-e a hagyományosan jobboldali körzetben. Fideszes ellenfele szintén nagyágyú: Völner Pál az NFM államtitkára, a Jobbik viszont egy dorogi főiskolással száll be a versenybe.
  • Nógrád 1. (Salgótarján) – Halvány esélye van a baloldali pártszövetség jelöltjnek, Boldvai Lászlónak a salgótarján-pásztói választókörzetben, fideszes ellenfele, Becsó Zsolt négyszer szerzett már mandátumot, de csak egyszer, négy éve egyéniben. Itt indul a saját nevét viselő pártja színeiben Seres Mária (SMS), és négy független képviselői is szeretne mandátumot szerezni.

Majdnem százan akarták függetlenként megpróbálni

A választási iroda adatai szerint 93 egyéni jelölt jelentkezett be egyéni jelöltnek párttámogatás nélkül. Közülük 51-et nem vettek nyilvántartásba, ketten visszaléptek, és negyvenen jelöltek lettek. Az egyik pécsi választókerületben három független jelölt is szerepel a szavazólapon.

  • Pest 2. (Budakeszi) – Reaktiválta magát, és függetlenként indul az MSZP egykori elszámoltatási pörölye, Keller László. Az LMP a párt társelnökét, Szél Bernadettet indítja, de nő a Jobbik- és a baloldali pártszövetség jelöltje is (Császárné Kollár Tímea Annamária és Szabóné Müller Timea Nóra).
  • Pest 5. (Dunakeszi) – Halvány esélye lehet a hagyományosan balos Dunakeszi és a fideszes belharcok dúlta Fót alkotta körzetben a baloldali pártszövetség jelöltjének, Szabó Imre volt miniszternek. A Fidesz a párt egyik fontos eddigi háttéremberét, Tuzson Bencét indítja. A Jobbik egy volt fideszes pedagógust, Nyíri Márton a 2006-os események hatására választott magának radikálisabb pártot.
  • Pest 8. (Szigetszentmiklós) – Szintén egy reaktivált politikus, a baloldali pártszövetség jelöltje, Kuncze Gábor, és szintén egy esély a baloldalnak az egyéni mandátumra. Fideszes ellenfele a dunavarsányi polgármester, Bóna Zoltán. A Szepessy Zsolt-féle Összefogás Párt a devizahitelesekért küzdöm Nem adom a házam! mozgalomban feltűnt Póka Lászlót indítja.
  • Pest 9. (Nagykáta) – Államtitkár az exállamtitkár ellen: a fideszes Czerván György az agrártárca agrárgazdasági államtitkára, ellenfele Baja Ferenc, aki a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt.
  • Somogy 1. (Kaposvár) – Egy volt Gyurcsány-miniszter (Kolber István) a fideszes megyei elnök, Gelencsér Attila ellen. Itt indul Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti elnök a schmuckista szocdemek színeiben. A korábbi választásokon Kaposváron többször nyert a baloldal (Kolber mellett Lamperth Mónika is szerzett itt egyéni mandátumot), most nagyon halvány esélyük lehet.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 1. (Nyíregyháza) – A baloldali pártszövetség és a Fidesz is önkormányzati képviselőt indít, a balos Jeszenszki Andrásnak a fideszes Petneházy Attilával szemben – a korábbi választások ismeretében – lehet is némi esélye. Sok más érdekesség is van itt: ebben a körzetben indul Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt vitatott megítélésű elnök, továbbá a Makula család két tagja az ÚMP és ÚDP színeiben. Itt indul a Kalózpárt egyetlen jelöltje, Hornyák Péter. 
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 2. (Nyíregyháza) – Tiszavasvári is ebben a körzetben van, ahol a Jobbik négy éve a legjobb eredményét érte el. A baloldali pártszövetség jelöltje is tiszavasvári kötődésű (Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter). A Fidesz jelöltje a megyei kormánymegbízott Vinnai Győző, a korábbi választási eredmények alapján ő a legesélyesebb a mandátumra.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. (Nyírbátor) – Veres János volt pénzügyminiszter volt körzete. A baloldali pártszövetség jelöltje Helmeczy László, akinek igen eseménydús az eddigi közéleti pályafutása: fideszes politikus volt, a párt színeiben parlamenti képviselő lett 1998-ban, de kizárták, majd bírósági döntéssel visszavették, de akkor kilépett. Alapítója volt a Kupa Mihály nevével fémjelzett Centrum Pártnak, egy időben alelnöke volt az MLSZ-nek, és mások mellett a meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma családjának jogi képviseletét is ő látta el. Kormánypárti ellenfele a Mesterházy által a szocialisták Simon-botrányában emlegetett „másik Simon”, a kisgazdából lett fideszes Simon Miklós. És itt is indult volna a Makula család egy tagja, de nem vették nyilvántartásba. Szili Katalin pártjának jelöltje Avakov Nyikolaj Viktorovics, akiről sajnos semmit nem sikerült megtudnunk.
  • Tolna 1. (Szekszárd) – A trafikmutyit kirobbantó, exfideszes Hadházy Ákos itt indul az LMP jelöltjeként. Győzelmi esélyeket így sem látunk, a fideszes jelölt a szekszárdi polgármester, Horváth István, míg a baloldali pártszövetség jelöltje Harangozó Tamás, a szocialisták egyik ifjú reménysége, Mesterházy Attila pártelnök közeli embere.