Árpád
-2 °C
4 °C

AB: Lehet kampányolni a villanyoszlopokon

2014.03.26. 15:16
  • Berettyóújfaluban a DK-s Varju László helyezett ki plakátokat villanyoszlopokra, de ezt megtámadták a választási bizottságnál, mondván: a nemrég megváltoztatott közlekedési szabályok szerint tilos ilyen módon kampányolni.
  • A helyi választási bizottság és a Nemzeti Választási Bizottság is úgy döntött, hogy valóban tilos ez a fajta kampány.
  • Az NVB döntését a Kúriánál támadták meg, ahol viszont nem így látták: mivel a választási kampányról egy külön törvény szól, csak ezt kell ilyenkor alkalmazni. A közlekedési szabályokat nem kell figyelembe venni.
  • Vitányi István fideszes képviselő a Kúria döntését az Alkotmánybíróságnál támadta meg, ezt a beadványt utasította most el a testület.

Elutasította az Alkotmánybíróság azt a beadványt, ami a Kúria villanyoszlopon való kampányolást megengedő döntését támadta. A Kúria egy berettyóújfalui ügyben mondta ki azt, hogy a közlekedési jogszabályok tiltása ellenére mégis szabad villanyoszlopokra is választási plakátot függeszteni, mert a választási eljárásról szóló törvény ezt nem tiltja, a kampányban pedig csak ezt a törvényt kell alkalmazni.

Az AB honlapján közzétett döntés (pdf) szerint a Kúria döntése bővíti a véleménynyilvánítás szabadságát, mert szélesebb körben engedi meg a kampányolást. Az AB szerint a Kúria döntése azért sem sérti az alaptörvényt, mert minden párt számára lehetővé teszi a villanyoszlopos kampányt, tehát nem diszkriminatív.

Korábban Karácsony Gergely, az Együtt-PM jelöltje nyújtott be alkotmányjogi panaszt hasonló kérdésben, de azzal a beadvánnyal az AB érdemben nem foglalkozott. Az indoklás szerint Karácsony nem fejtette ki megfelelő módon, hogy a plakátolás korlátozása miért érinti az ő alapvető jogait, ezért az AB nem foglalkozott érdemben a kérdéssel. A mostani döntést az AB a érdemi vizsgálat után hozta meg.

Az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?