AB: Lehet kampányolni a villanyoszlopokon

2014.03.26. 15:16
  • Berettyóújfaluban a DK-s Varju László helyezett ki plakátokat villanyoszlopokra, de ezt megtámadták a választási bizottságnál, mondván: a nemrég megváltoztatott közlekedési szabályok szerint tilos ilyen módon kampányolni.
  • A helyi választási bizottság és a Nemzeti Választási Bizottság is úgy döntött, hogy valóban tilos ez a fajta kampány.
  • Az NVB döntését a Kúriánál támadták meg, ahol viszont nem így látták: mivel a választási kampányról egy külön törvény szól, csak ezt kell ilyenkor alkalmazni. A közlekedési szabályokat nem kell figyelembe venni.
  • Vitányi István fideszes képviselő a Kúria döntését az Alkotmánybíróságnál támadta meg, ezt a beadványt utasította most el a testület.

Elutasította az Alkotmánybíróság azt a beadványt, ami a Kúria villanyoszlopon való kampányolást megengedő döntését támadta. A Kúria egy berettyóújfalui ügyben mondta ki azt, hogy a közlekedési jogszabályok tiltása ellenére mégis szabad villanyoszlopokra is választási plakátot függeszteni, mert a választási eljárásról szóló törvény ezt nem tiltja, a kampányban pedig csak ezt a törvényt kell alkalmazni.

Az AB honlapján közzétett döntés (pdf) szerint a Kúria döntése bővíti a véleménynyilvánítás szabadságát, mert szélesebb körben engedi meg a kampányolást. Az AB szerint a Kúria döntése azért sem sérti az alaptörvényt, mert minden párt számára lehetővé teszi a villanyoszlopos kampányt, tehát nem diszkriminatív.

Korábban Karácsony Gergely, az Együtt-PM jelöltje nyújtott be alkotmányjogi panaszt hasonló kérdésben, de azzal a beadvánnyal az AB érdemben nem foglalkozott. Az indoklás szerint Karácsony nem fejtette ki megfelelő módon, hogy a plakátolás korlátozása miért érinti az ő alapvető jogait, ezért az AB nem foglalkozott érdemben a kérdéssel. A mostani döntést az AB a érdemi vizsgálat után hozta meg.

Az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.