Szijjártó Péter kért diplomata-útlevelet Kóka Jánosnak

2014.03.26. 17:31

Információink szerint Martonyi János külügyminiszter engedélyezte Kóka Jánosnak, az SZDSZ egykori vezetőjének a diplomata-útlevél kiadását.

Kóka informatikai cége számára lobbizott a napokban Szaúd-Arábiában, ahova az Orbán Viktor miniszterelnököt kísérő üzleti küldöttség tagjaként utazott.

Az Index írta meg, hogy az utazáshoz diplomata-útlevelet használt.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kóka János diplomata-útlevélét Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kérésére állította ki a tárca Konzuli Főosztálya 2013. március 12-én. Úgy tudjuk, Kóka már tavaly ősszel is csatlakozott az Orbánt kísérő üzleti delegációhoz, és akkor is ezzel az útlevéllel utazott Japánba. Az okmány 2014. november 30-ig érvényes.

Szijjártó Péter titkársága szerint a diplomata-útlevélre azért volt szükség, mert Kóka Magyarország – külgazdasági területen ma is aktív – korábbi gazdasági minisztere. Ezért tett korábban Szijjártó Péter javaslatot arra, hogy használhassa a diplomaták számára fenntartott úti okmányt.

A volt miniszter saját cége, a Cellum-csoport számára keresett új piacot az arab országban. Kóka szerint a diplomata-útlevél kifejezetten hasznos azoknak az üzletembereknek, akik gyakran utaznak olyan országokba, ahol nagyon nehézkes és hosszadalmas a vízum beszerzése. A diplomata-útlevéllel sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert segítségével számos, egyébként problémás országba vízum nélkül lehet beutazni.