Judit
2 °C
7 °C

A baloldal nyerte az utolsó időközit Salgótarjánban

2014.03.30. 21:06

Fekete Tamás (MSZP), a baloldali összefogás 27 éves jelöltje szerezte meg a salgótarjáni időközi választáson a VII. számú. választókörzet megüresedett képviselői helyét vasárnap – írja az MTI. Ez volt az utolsó időközi választás a jövő heti országgyűlési választások előtt. Most a decemberben elhunyt önkormányzati képviselő, Ispán András helyére kellett új jelöltet választani.

Az MSZP a Facebookon már este 9 előtt bejelentette, hogy az ő jelöltjük győzött. A hivatalos eredmények késő este érkeztek meg, ezekből minimális baloldali fölény olvasható ki: Feketére 279-en szavaztak, míg a független, de fideszes támogatottságú,  a hvg.hu beszámolója szerint Keresztény Értelmiségiek Szövetsége-tag Szabó Csaba 260 szavazatot kapott. A 19 szavazatos fölény nem túl biztató előjel a baloldalnak jövő vasárnapra nézve: itt illett volna nagyon megverni a jobboldalt.

Ispán 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltje volt, a 7-es egyéni választókerületet 401 szavazattal nyerte meg, százzal szavaztak rá többen, mint az MSZP-s Bakos Sándorra.

A Jobbiknak most a Fideszhez hasonlóan szintén nem volt hivatalos jelöltje, a hírek szerint a szélsőjobb a független Klenóczky Sándor befutását pártolta. A harmadik független jelölt, Tóth Tamás viszont tényleg pártfüggetlen civilnek tűnt.

Hivatalos pártjelöltnek csak a korszakváltó szövetség színeiben végül befutó, MSZP-s  Fekete Tamás és a munkáspárti Bánházi György számított. Az időközi választás kimenetele előzetesen megjósolhatatlannak tűnt, mert az esélyesebb Fekete Tamás mellett Szabó Csaba győzelme se lett volna hatalmas meglepetés.

Ez a része Salgótarjánnak hagyományosan balra szavaz, a Fidesz csak egyszer, 2010-ben nyert itt, és akkor is csak a szocialisták megosztottsága miatt. A kormánypárt most nem állított hivatalos jelöltet, valószínűleg épp azért, hogy egy esetleges vereséget ne lehessen egy héttel április 6-a előtt úgy interpretálni, hogy a Fidesz komoly erőpróbán maradt alul.

A Jobbik még sosem nyert választott posztot Salgótarjánban, de az előzetes hírek szerint jelentősen erősödött a radikális párt támogatottsága. Mivel az időközi választás jelentősége túl kicsi, a közvéleménykutatók nem mozdultak rá a lehetőségre, így legfeljebb találgatni lehetett, hogy pontosan hogyan alakulnak az erőviszonyok.

Egy héttel később mindenesetre a szocialisták erős embere,  Boldvai László tűnik az országgyűlési egyéni választókerület esélyesének, és ennek megfelelően a baloldalnak volt ma több vesztenivalója: ha Salgótarjánnak e hagyományosan baloldali szimpátiájú választókerületében nem tudnak nyerni, az elég rossz színben tüntette volna fel a jövő vasárnapi esélyeiket. Ám sok okuk így sincs az örömre: a baloldali fellegvárnak számító környéken egy nem hivatalos Fidesz-jelöltet is csak alig tudtak legyőzni.

Az időközi önkormányzati választásokon érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?