Választás: úgy nem lehet csalni, ahogy Gyurcsányék mondják

2014.03.31. 18:14
A Demokratikus Koalíció szerint választási csalásra készül a Fidesz, de az okmányirodák extra nyitva tartása nem ad lehetőséget csalásra. A DK szerint a azok a külhoni magyarok, akik levélben már szavaztak, az extra nyitva tartás miatt akár a választás napján is létesíthetnek magyarországi lakcímet, így pedig a Fidesz számára billegő körzetekbe bejelentkezve, eldönthetik az ottani eredményt. Ez egyáltalán nem igaz.

A Fidesz cáfolta a DK vádjait, akárcsak az Indexnek László Róbert, a Political Capital választási szakértője. A választási névjegyzék április 4-én, pénteken 16:00 órakor lezárul, azután már nem lehet módosítani, hogy ki hol szavaz. Ezért az, hogy az okmányirodák a választás napján is nyitva vannak, nem befolyásolja az átjelentkezéseket – azon a napon már nem lehet átjelentkezni.

Maximum egy listás és egy egyéni

Bonyolult külhoniak

Két csoportja van azoknak a külhoni magyaroknak, akik a levélszavazatuk leadása után létesítettek magyarországi lakcímet. Aki már a múlt héten – miután levélben leszavazott – létesített magyarországi lakcímet, annak megsemmisítik a levélben leadott listás voksát, és hétköznapi magyarországi állampolgárként szavazhat majd április 6-án a szavazókörében.

Aki viszont csak a választások előtti utolsó héten létesít lakcímet Magyarországon, az ő szavazatát már nem lehet megsemmisíteni, ezért ő a szavazás napján csak egyéni jelöltre voksolhat – hiszen listára levélben már szavazott.

Lálszó Róbert elmondta, hogy az a külhoni magyar, akinek nincs magyarországi lakcíme, csak listára szavazhat. Ha ő a levélszavazatának leadása után Magyarországon ezen a héten lakcímet létesít, akkor bekerül a friss lakóhelye szerinti névjegyzékbe, de akkor a választás napján csak az egyéni jelöltre szavazhat, pártlistára már nem. Tehát az ilyen külhoni magyarok valóban két alkalommal szavaznak, de összesen ugyanúgy egy listás és egy egyéni szavazatuk van, mint bármelyik más magyarországi lakcímmel rendelkező magyarnak. 

A választási névjegyzéken minden név mellett három oszlop szerepel, ezt a választás napján lehet is majd látni. Az egyikben jelölik, ha valaki hétköznapi szavazó – ő kap listás és egyéni szavazólapot is. Vannak nemzetiségi szavazók, ők nem szavaznak pártlistára, csak egyéni jelöltre és nemzetiségi listára. És vannak az „egyszavazatos” szavazók, ők azok a külhoni magyarok, akik listára már levélben szavaztak, a szavazás napján pedig csak egyéni jelöltet választhatnak, mondta László.

Sőt, aki már a múlt héten – miután levélben leszavazott – létesített magyarországi lakcímet, annak megsemmisítik a levélben leadott listás voksát, és hétköznapi magyarországi állampolgárként szavazhat majd április 6-án a szavazókörében.